Biserica „Tuturor Sfinților care s-au proslăvit pe pământul Moldovei”, or. Chișinău
10:14, marți, 1 mai, 2012 | Cuvinte-cheie: altar, biserici din chisinau, copii, dragoste, ierarh, Rusia, spitale
Încă din 1995 Părintele Boris Papuc este parohul uneia dintre cele mai vechi biserici din Chișinău, cea a „Tuturor Sfinților proslăviți pe pământul Moldovei”. Despre istoria zbuciumată a acestui sfânt locaș, dar și despre numeroasele sfințenii care se află aici, părintele a acceptat să ne vorbească în interviul ce urmează.
– Părinte Boris, când a fost ridicată biserica „Tuturor Sfinților care s-au proslăvit pe pământul Moldovei”?
– Sfântul locaș datează din anul 1882, fiind construit pe locul marșului ostașilor ruși și a voluntarilor bulgari, având titlul de paraclis. După cum bine vă dați seama, locașul a devenit unul dintre locurile reprezentative pentru membrii diasporei bulgare din Chișinău.
Biserica a funcționat până în anul 1954 când a fost închisă, după care a fost transformată în muzeul voluntarilor bulgari.
– Când a fost redeschisă?
– Sfântul locaș și-a redeschis ușile pentru credincioși în anul 1995, în Duminica Floriilor. În chiar al doilea an după redeschidere, în a treia zi de Sf. Paști, biserica a fost incendiată intenționat de către niște rău-voitori care au aruncat în altar peste geam o sticlă cu o substanță inflamabilă. Flăcările au mistuit practic tot în afară de icoana Sf. Maria Magdalena care până în prezent se află în biserică. Totuși, cu ajutorul credincioșilor am reușit să depășim acest moment greu și să reconstruim biserica pentru ca dangătele clopotelor să răsune în continuare.
– Ce sfințenii se află în sfântul locaș al cărui paroh sunteți?
– Prin bunăvoința PS Episcop Pantelimon de Ivano-Frankovsk și Kolomna am primit în dar o părticică din moaștele Sf. Întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, pusă la icoana care a rezistat incendiului. Tot atunci am primit în dar și părticele din moaștele mai multor Sfinţilor de la Lavra Pecerska. Prea Sfinția Sa Episcopul Pantelimon ne-a oferit cu multă dragoste și părticele din moaștele Sf. Mc. Varvara, Sf. Amfilofie de la Poceaev și a Sf. Elena Florovsk de Kiev. Prin binecuvântarea aceluiaşi ierarh am decis să facem o mică raclă cu 36 de părticele din aceste moaște, pe care o purtăm prin spitale, iar în cazuri de boală deosebit de grave dăm racla și acasă. De pe 15 iulie 2010 de când au fost aduse aceste sfințenii în Moldova, s-au săvârșit minuni prin închinarea la moaște. Mai mulți oameni care sufereau de boli grave au primit minunata vindecare. Astăzi avem 87 de părticele din moaștele Sfinţilor nevoitori de la Pecerska. În racla mare se regăsește și o părticică din moaștele Sf. Ilie Muromeț a cărui fapte vrednice au fost imortalizate și în poveștile populare rusești. Vreau să mai menționez că aici se află și o părticică din moaștele Sf. Doctor Agapit, tămăduitor al bolilor celor sufletești și trupești.
– Ce ne puteți spune despre icoana recent adusă în biserică?
– Este vorba de o copie din sec. XIX a icoanei făcătoare de minuni cu chipul Maicii Domnului „Pantanasa”, izbăvitoare de cancer, a cărei original se află în Mănăstirea Vatoped de pe Muntele Athos, pe care am primit-o în dar în timpul ultimului pelerinaj săvârșit împreună cu mai mulți colaboratori ai Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Aceasta este una dintre cele cinci copii ale icoanei, trei dintre care se află în Rusia, iar una în Germania.
– Biserica „Tuturor Sfinților care s-au proslăvit pe pământul Moldovei” este destul de mică, cum reușiți să faceți față numărului mare de enoriași?
– Într-adevăr sunt foarte mulți creștini care vin la această biserică și din acest motiv vrem să începem ample lucrări de reconstrucție a sfântului locaș pentru a-l face mai încăpător.
– Cu ce mesaj veniți către creștinii ortodocși care se află în neputințe trupești și sufletești?
– Îndemn de fapt toți creștinii binecredincioși, dar mai ales pe cei care suferă de vreo boală să nu se lase pradă disperării, ci cu credință și cu smerenie să vie să se închine la moaștele sfinților lui Dumnezeu ca aceștia să mijlocească în fața Atotțiitorului pentru sănătatea cea trupească și sufletească.
– Iată-ne ajunși în prima săptămână a Postului Mare, ce sfaturi dați credincioșilor pentru a-l petrece așa cum învață Biserica?
– Creștinii trebuie să știe că postul nu este o dietă alimentară, postul este o stare a sufletului, de aceea chem pe toți să se dedice, în primul rând, rugăciunii și faptelor celor bune pentru a se întări duhovnicește și pentru a primi iertare de păcate.
Adresa juridică a bisericii: or. Chişinău, str. Dimo 2, tel.:(+37322)44 97 46.