Grecia: lipsa mormintelor si costurile ridicate nasc noi controverse pe tema incinerarii
În momentul de față, cimitirele din capitala Greciei și din cel de-al doilea cel mai mare oras, Salonic, sunt supraocupate, până acolo incat, la înmormântare, de fapt, se inchiriaza terenul doar pentru trei ani. După trei ani, rudele pot plăti ca osemintele sa fie îngropate în osuare comune.
Lipsa de spațiu din cimitire, alaturi de costurile mari de înmormântare, readuc in discutie problema controversata a incinerarii, în Grecia.
Incinerarea ar fi fost o soluție pentru a rezolva această problemă în creștere, sustine presa locala. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă Greacă interzice incinerarea, ca pe o violare a corpului uman. Preoții nu au voie să oficieze slujbe de înmormântare pentru decedatul al căror rude solicita incinerarea.Controversa a apărut în ultimii ani, pe masura ce, din ce in ce mai multi greci adopta ideea imprastierii cenusei celor dragi în locul nașterii lor sau într-un loc dorit de cel decedat. De asemenea, cu costuri de înmormântare incepand de la 2.000-3.000 de euro, incinerarea este vazuta ca fiind o soluție mai puțin costisitoare, sustine presa. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxa a Greciei insista ca incinerarea sa nu fie permisa pe teritoriul grecesc. Astfel, in prezent nu există facilități de incinerare în Grecia.Interdicția de incinerare și absența facilităților, au forțat o serie de greci să călătorească în străinătate și sa apeleze la servicii de incinerare, în țările vecine, cum ar fi Bulgaria.In ciuda rezistenței Bisericii, primarul Salonicului, Yiannis Boutaris, a cerut mai nou Ministerului Mediului sa schimbe legislația privind locațiile pentru construirea crematoriilor. Proiectul de lege a fost modificat, incat permite constructia crematoriilor în afara cimitirelor. Boutaris a promis, astfel, că Salonicul va avea facilitatea incinerarii, incepand din anul 2016.
sursa http://lonews.ro