Mănăstirea "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", s. Chiştelniţa, r. Telenești - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Mănăstirea „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, s. Chiştelniţa, r. Telenești

16:19, vineri, 19 aprilie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Hram: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

Adresa:  MD-5815, com. Chiștelnița, r. Telenești

Tel: 0-258-78-203
GSM: 692-68-302

Stareţ: egumen Serafim (Prinos)

Aşezare: la aprox. 75 km de Chişinău sau la 27 km de Teleneşti

Istoric: În preajma satului Chiştelniţa, la o distanță de 90 km de Chișinău se află Mănăstirea Chiştelniţa (mănăstire de călugări în formare) cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Biserica Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil s-a construit în 1856, în mijlocul cimitirului din sat.

Satul Chiştelniţa (raionul Telenești) a fost menționat documentar în anul 1698 cu denumirea Hoimănești. Este un sat vechi pe rîul Sagala. Chiştelniţa înseamnă loc mlăştinos, cu multe izvoare.

Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, a fost construită în sec. XIX, însă în perioada sovietică a fost închisă si părasită. Grosimea pereţilor zidiţi din piatră este de jumatate de metru. Are o tindă mică, pătrată, deasupra căreia se înaţă turla clopotniţei.

Mănăstirea mai are şi o biserică de iarnă, cu hramul Sfântul Pantelimon. În această biserică se poate intra prin tinda bisericii Sfinţii Arhangheli. Biserica are un plan dreptutunghiular, fără delimitări între pronaos si naos. În interior nu este pictată, pereţii fiind împodobiţi cu icoane.

În anul 1992 în jurul bisericii se infiinţează şi o şcoală de cântareţi, iar din anul 1994 datează recunoaşterea oficială a mănăstirii.

După repararea vechii biserici de cimitir, s-a construit o mică biserică de iarnă închinată Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, lipită de biserica veche. După ce şcoala de cântăreţi s-a mutat într-o altă localitate, în clădirea rămasă liberă se organizează stareţia şi câteva chilii. Casa parohială a fost reparată şi se foloseşte ca trapeză.

Biserica este pictată în stil realist rusesc, precum multe alte biserici din secolele al XVIII-lea şi al XlX-lea din fostul Imperiu Ţarist.

 

VIDEO: Mănăstirea Chiștelnița. Cum să trăim duhovnicește ? (Autor Iulian Proca)

Contact Form Powered By : XYZScripts.com