Mănăstirea "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", s. Chiştelniţa, r. Telenești - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Mănăstirea „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, s. Chiştelniţa, r. Telenești

12:20, vineri, 21 iunie, 2024 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Hram: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

Adresa:  MD-5815, com. Chiștelnița, r. Telenești

Tel: 025878203; 0690424374

Stareţ: arhimandrit Serafim (Prinos)

Aşezare: la aprox. 75 km de Chişinău sau la 27 km de Teleneşti

Istoric: În preajma satului Chiştelniţa, la o distanță de 90 km de Chișinău se află Mănăstirea Chiştelniţa (mănăstire de călugări în formare) cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Biserica Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil s-a construit în 1856, în mijlocul cimitirului din sat.

Satul Chiştelniţa (raionul Telenești) a fost menționat documentar în anul 1698 cu denumirea Hoimănești. Este un sat vechi pe rîul Sagala. Chiştelniţa înseamnă loc mlăştinos, cu multe izvoare.

Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, a fost construită în sec. XIX, însă în perioada sovietică a fost închisă si părasită. Grosimea pereţilor zidiţi din piatră este de jumatate de metru. Are o tindă mică, pătrată, deasupra căreia se înaţă turla clopotniţei.

Mănăstirea mai are şi o biserică de iarnă, cu hramul Sfântul Pantelimon. În această biserică se poate intra prin tinda bisericii Sfinţii Arhangheli. Biserica are un plan dreptutunghiular, fără delimitări între pronaos si naos. În interior nu este pictată, pereţii fiind împodobiţi cu icoane.

În anul 1992 în jurul bisericii se infiinţează şi o şcoală de cântareţi, iar din anul 1994 datează recunoaşterea oficială a mănăstirii.

După repararea vechii biserici de cimitir, s-a construit o mică biserică de iarnă închinată Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, lipită de biserica veche. După ce şcoala de cântăreţi s-a mutat într-o altă localitate, în clădirea rămasă liberă se organizează stareţia şi câteva chilii. Casa parohială a fost reparată şi se foloseşte ca trapeză.

În noaptea de 29 spre 30 aprilie 2015, la Mănăstirea Chiștelnița a avut loc un puternic incendiu, fiind afectată în proporții de  70%, biserica centrală a Mănăstirii.

Lucrările de reparație au durat mai bine de doi ani, cu contribuția a numeroși credincioși din ţară, dar şi de peste hotare.

VIDEO: Mănăstirea Chiștelnița. Cum să trăim duhovnicește ? (Autor Iulian Proca)

Emisiunea „Cuvintele Credinței” din 6 ocombrie 2013. I parte – Pelerinaj la Mănăstirea Chiștelnița. Fondată la începutul nilor 1990, în jurul bisericii parohiale „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, actualul stareț al Mănăstirii este părintele Serafim. La baza înființării Mănpstirii a stat părintele Nicandru despre care localnicii au doar amintiri frumoase. Partea II – CUm să trăm duhovnicește – Discuție cu părintele Pavel Borșevschi de la biserica „Sf. Dumitru” din Chișinău.
Autor: Iulian Proca.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com