Știința documentează impactul rugăciunii asupra stării bolnavilor de cancer - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Știința documentează impactul rugăciunii asupra stării bolnavilor de cancer

19:35, vineri, 14 august, 2015 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Aparent, rugăciunea şi boala nu au nimic în comun, ele făcând parte din două sfere cu totul diferite. Se pare însă că ştiinţa confirmă din ce în ce mai mult efectele rugăciunii asupra bolnavilor.

Vestea unei boli grave nu e niciodată uşor de asimilat şi, în cele mai multe cazuri, schimbă viaţa atât a persoanei implicate, cât şi a celor din jur. Unii dintre bolnavi aleg să se resemneze în faţa bolii şi să aştepte deznodământul ei; alţii însă învaţă mai mult ca niciodată lecţii despre viaţă, învaţă să preţuiască fiecare suflare de care se bucură şi luptă cu toate forţele împotriva bolii. Uneori, în această luptă, se folosesc şi de o „armă” inedită, aceea a rugăciunii.

Studii recente constată că religia poate avea un impact pozitiv asupra bunăstării fizice, mintale şi sociale a persoanelor care suferă de boli precum cancer, notează medicalnewstoday.com. Un sondaj recent a relevat că în SUA, spre exemplu, aproximativ 69% dintre persoanele bolnave de cancer se roagă pentru însănătoşirea lor, căutând în relaţia cu Dumnezeu consolarea şi mângâierea de care au atâta nevoie.

Oamenii de ştiinţă au studiat posibilele efecte ale spiritualiţii în trei direcţii, pe un eşantion de 44.000 de bolnavi de cancer. Prima dată, au examinat legătura dintre religie şi starea fizică și au constatat că aceasta din urmă era mai bună în cazul oamenilor spirituali şi, de asemenea, că aceştia aveau o mai bună capacitate de a-şi îndeplini sarcinile de zi cu zi. Apoi au observat că, din punct de vedere mintal, lucrurile stăteau mai bine în cazul pacienţilor care se rugau, raportau o relaţie de comuniune cu Dumnezeu sau care participau la servicii religioase. Aceştia au traversat mai puţine stări de anxietate, depresie sau stres. În a treia fază, cercetării s-au concentrat pe legătura dintre spiritualitate şi viaţa socială a pacienţilor, examinând capacitatea acestora de a-şi menţine, pe perioada bolii, rolul în societate şi relaţiile pe care le aveau. Şi de data aceasta, se pare că religia a influenţat în mod pozitiv acest aspect.

Alte studii au arătat impactul religiei şi al spiritualităţii şi asupra altor tip de pacienţi, cu alte boli. Studii ulterioare sunt necesare pentru a contura mai clar legătura dintre viaţa spirituală şi efectele pozitive asupra bolnavilor, însă din ce în ce mai mult, ştiinţa sprijină spiritualitatea ca metodă terapeutică.

sursa http://semneletimpului.ro

dreamstime_m_44182533-1170x779

Contact Form Powered By : XYZScripts.com