Părinții din Athos îi acuză pe cei obsedați de profețiile Sfântului Paisie de necredință
13:30, duminică, 24 ianuarie, 2016 | Cuvinte-cheie: Cuviosul Paisie Aghioritul, Muntele Athos, necredinţa, profețiile Sfântului Paisie
Comunitatea Mănăstirii Cutlumuș din Muntele Athos, lângă care a vietuit într-o chilie Sfantul Paisie Atonitul, a emis un mesaj adresat tuturor ortodocșilor, formuland un avertisment împotriva atracției excesive fata de asa-zisele „profeții” ale sfantului.
Reprezentantii manastirii precizeaza ca mai multe cercuri de credinciosi din țările ortodoxe interpreteaza intr-un sens gresit cuvintele Sfântului Paisie, sau atribuite in mod fals acestuia. De regula, asa-zisle profetii, vehiculate de ortodocsi, fac trimitere la Apocalipsa.
Parintii atoniti amintesc drept cauza a acestei atractii, „piata globala de astazi”, care ii obisnuieste pe consumatori cu tema „profetiei”, constant reînnoita și promovata. Aceasta este destinata tuturor tipurilor de oameni, indiferent de nivelul lor cultural, de religie sau de origine, vremurile viitoare fiind adesea promovate prin filme cu profeții, prezente pe internet și la televizor, prin muzica, in functie de reteta propagandei superproducțiilor americane.
Calugarii din Athos avertizeaza, astfel, asupra faptului ca „profeția este de neconceput în afara celorlalte virtuți. Una dintre ele este smerenia”. Inclusiv „Sfantul Paisie știa că nimeni nu este infailibil”. Viziunile Sfantului Paisie, legate de viitor, nu incercau sa descrie viitorul, ci subliniau evoluțiile puternice ale unor evenimente, în funcție de alegerea oamenilor.
„Ceea ce este sigur, este faptul că profeția ne este dată spre pocăință, pentru a întoarce viata noastra, catre Dumnezeu. Toți cei implicați în carisma profeției sunt oameni de o anumita sobrietate spirituală. Ei sunt curati duhovniceste, sufletele lor sunt oglinzi pure, care reflectă tainele lui Dumnezeu și ale lumii. Sobrietatea, cu toate acestea, este necesară nu numai profetului, ci și celui care primește profeția”.
Cel ce o primeste in mod corect, trebuie sa transpuna in duhovnicesc ceea ce aude. Din păcate, unii petrec ore intregi pentru a afla cat mai multe despre momentul venirii celui rau, dar nu-si amintesc să redeschida Evanghelia, să priveasca la Cuvântul lui Dumnezeu – mai afirma mesajul Parintilor atoniti.
Temerile pe care le afisam vizavi de profetiile Sfantului Paisie, se transforma in prezent in obsesii – „obsesii care sunt cultivate pe fondul unei lipse de credință, și care restabilesc ‘un duh al robiei, spre temere’ (Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel 8, 15)”.
Astăzi, în timpurile noastre pline de confuzie, de imagine si senzațional, cand toate lucrurile (cuvintele, sentimentele, experiențele) sunt atât de superficiale, nu există nicio mare profeție mai actuala decat cea a Sfântului Atanasie cel Mare: „gata în fiecare zi să Il intalnim pe Hristos. Sa ne examinam propria persoană în fiecare zi, în lumina poruncilor lui Hristos, și ceea ce ii lipseste sa incepem sa reconstruim”.
Ca creștini, așteptăm cea de-a doua venire a lui Hristos, „cu imnuri”, si aceasta este cea mai frumoasă parte a vieții noastre de zi cu zi, nu doar ca așteptare, ci si ca experimentare a vietii si invierii lui Hristos. Dar dacă vom fi goi si superficiali, la ce ne va folosi data Apocalipsei?
sursa http://lonews.ro/