Internetul este un instrument care trebuie folosit cu înțelepciune și cu moderație - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Internetul este un instrument care trebuie folosit cu înțelepciune și cu moderație

9:50, marți, 23 februarie, 2016 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

S-au împlinit deja trei ani, de când, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, a fost lansat portalul național de spiritualitate și gândire ortodoxă www.ortodox.md. Acest proiect, gândit de un grup de entuziaști, compus din preoți și mireni, și-a început activitatea oarecum timid într-un mediu virtual, fie el și limitat de hotarele internetului autohoton, în care se părea că locul rezervat reflectării și regăsirii spirituale, este unul marginal.

Din fericire, această constatare sumbră a devenit destul de repede irelevantă, deoarece, chiar de la lansare, proiectul ortodox.md și-a găsit promotori și cititori fideli într-un număr mare de internauți, iar cercul acestora continuă să se lărgească și astăzi.

Cu ocazia acestei promițătoare aniversări, am hotărât să discutăm cu Părintele Mihail Bortă, care a stat la baza portalului Moldova Ortodoxă.

– Părinte Mihail, cum vedeți trecutul și viitorul proiectului ortodox.md, care, pe bună dreptate poate fi considerat unul național?

– Pentru a răspunde la această întrebare, cred că trebuie întâi și întâi să analizăm cum se desfășoară activitatea noastră online în prezent. Astfel, la momentul actual avem peste 80 de mii de abonați pe pagina de facebook a proiectului – Moldova Ortodoxă, iar în clasamentul paginilor autohtone http://www.topbrands.md/clasamentul-paginilor-de-facebook, portalul nostru se clasează pe locul 12. Acești indici confirmă doar munca enormă a întregii echipe, care a fost depusă cu Doamne ajută pe parcusul acestor trei ani pentru menținirea hotărâtă a site-ului pe linia informațională de plutire, susținerea permanentă și interesul viu de care ne-am bucurat din partea cititorilor noștri.

Privind retrospectiv, consider că în acest răstimp am reușit să creăm un spațiu deschis de exprimare creștină, unde toți cei care se regăsesc în Învățătura lui Hristos, pot primi un răspuns pentru întrebările și problemele lor. Și nu doar atât, cei care văd lucrurile prin prisma Credinței și au un cuvânt de spus referitor la chestiunile de importanță spirituală, o pot face tot aici, creându-se astfel comuniunea, un cuvânt atât de folosit în limbajul bisericesc.

– De ce a devenit internetul un instrument atât de important pentru comunicarea între creștini?

– Răspunsul este unul evident, internetul este deja cel mai eficient canal de comunicare, datorită rapidității răspândirii informației, structurii sale interactive, dar și flexibilității sale, care permite crearea unor modele care să răspundă cât mai exact necesităților unor sau altor grupuri de consumatori de informație.

Cred că a trecut demult timpul când internetul era un lux și un moft, astăzi acest fenomen informațional face parte din viața noastră și acest lucru nu este deloc unul rău, așa cum se mai vehicula și pe undeva se mai vehiculează încă. Vreau să cred că societatea noastră a ajuns, în sfârșit, la acel nivel de maturitate când poate să conștientizeze că un lucru sau altul este periculos, ci felul în care este folosit determină gradul de utilitate sau din contra, de nocivitate personală sau colectivă. Această regulă este perfect valabilă și pentru ceea ce numim astăzi internet.

– Cu toate avantajele pe care ni le aduce rețeaua web, poate aceasta să înlocuiască metodele „tradiționale”de comunicare?

– Desigur că nu și nici nu trebuie să fie așa. Nu trebuie să uităm că internetul este un instrument care trebuie folosit cu înțelepciune și cu moderație și să nu aruncăm  nuci în pod cu furca. Dialogul „live” dintre oameni nu va putea fi înlocuit niciodată de niciun fel de tehnologii, pentru că însuși Domnul nostru Iisus Hristos, prin exemplul Său ne-a demonstrat eficiența mântuitoare a comunicării pure și sincere, care poate avea loc numai în Biserică. Toate celelalte modalități de comunicare, repet, care nu trebuiesc subestimate ca importanță, rămân a fi un sprijin și un impuls pentru Comunicarea primordială, cea Euharistică.

– Facebook-ul este o platformă deschisă de comunicare, așa încât practic oricine poate să comenteze auspra textelor plasate acolo. Sunt convins că nu de puține ori ați văzut comentarii critice sau poate chiar răutăcioase la materialele plasate acolo. Cum gestionați aceste situații „de criză”?

– Într-adevăr, ne-am ciocnit și de asemena situații și suntem conștienți de riscurile unei platforme deschise de comunicare. Până la urmă, polemica face parte din dialog și fiecare dintre noi are dreptul la un punct de vedere, evident argumentat. Atunci când astfel de discuții au un caracter constructiv, acestea chiar sunt încurajate, iar dacă anumite afirmații sunt lansate din cea mai crasă răuate, ne străduim pur și simplu să le evităm, pentru a nu porni o discuție nervoasă, care în mod categoric, nu va duce nicăieri. În acest context, ne străduim să reacționăm în spirit frățesc, de dragoste, fără a jigni pe cineva.

Continuare în nr. I al revistei Altarul Credinței, luna mai, 2016

internet-world-wide-web-spider

Contact Form Powered By : XYZScripts.com