Curtea Constituțională a respins sesizarea GenderDoc-M și a recunoscut drept constituțional privind asigurarea egalității
17:32, luni, 16 mai, 2016 | Cuvinte-cheie: curtea constitutionala, legea antidiscriminare, legea egalitaţii de şanse
Azi activiștii gay au pierdut o bătălie cu creștinii. Curtea Constituțională a respins sesizarea celor de la GenderDoc-M și a recunoscut drept constituțional art. 1 alin (2) lit c) din Legea nr. 121 privind asigurarea egalității, prin care prevederile legii nu se extind asupra cultelor religioase şi părţilor lor componente în partea ce ţine de convingerile religioase.
Legea cu privire la asigurarea egalității a fost adoptată la 25 mai 2012, ca urmare a insistențelor din partea unor factori europeni, în contextul în care guvernul AIE din Republica Moldova făcea eforturi pentru a obține regim liberalizat de vize cu UE.
CHIȘINĂU, 16 mai – Sputnik. Curtea Constituțională a declarat constituțională prevederea de la lit. c) alin (2) a articolului 1 din Legea cu privire la asigurarea egalității. Instituția a pronunțat această decizie după ce a examinat excepția de neconstituționalitate a avocatei Doina Străisteanu, care a pretins că norma contestată ar oferi ”imunitate (carte blanche) cultelor religioase și reprezentanților acestora pentru acțiunile de discriminare”.
Curtea a subliniat că Legea supremă consacră caracterul laic al statului Republica Moldova, care păstrează o atitudine neutră față de culte, iar neutralitatea religioasă și promovarea pluralismului este principiu constituțional.
Instituția a mai relevat că statul garantează respectarea dreptului fundamental al fiecărei persoane la religie și la convingere.
Totodată, CCM a subliniat că dreptul de a avea o convingere protejează forul interior al persoanei și nu o manifestare exterioară.
Legea cu privire la asigurarea egalității a fost adoptată la 25 mai 2012, la insistența unor factori europeni, în contextul în care guvernul AIE din Republica Moldova făcea eforturi pentru a obține regim liberalizat de vize cu UE.
O parte semnificativă a deputaților s-au opus atunci adoptării acestei legi. Liderul PLDM, Vlad Filat, prim-ministru la acea perioadă, a avertizat Parlamentul că va demisiona dacă legea nu va fi votată.
Legea a fost adoptată cu un șir de amendamente. Exercițiul de vot a avut loc pe fundalul unor proteste masive ale reprezentanților și enoriașilor Bisericii Ortodoxe.
Octavian Racu
cu referire la Sputnik Moldova http://sputnik.md/society/20160516/6637125.html#ixzz48pQ9ucbA