Header image

A avut loc Adunarea Anuală a preoților din cuprinsul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

10:44, marți, 19 februarie, 2013 | Cuvinte-cheie: ,

Marți, 18 februarie 2013, în sala de ședințe din incinta Primăriei Hîncești, cu binecuvântarea Prea Sfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, s-a desfășurat Adunarea Anuală a preoților din cuprinsul sus-numitei Episcopii.

În dimineața zilei, Ierarhul a fost întâmpinat în fața sediului primăriei de către secretarul Episcopiei, arhimandritul IOAN (Moșneguțu) împreună cu protopopii, după care, în sala de ședințe, de către preoții prezenți, care au intonat imnul arhieresc “Pre Stăpânul…”.

Adunarea de astăzi s-a desfășurat sub președinția Prea Sfințitului PETRU, iar în calitate de oaspeți au participat Președintele Comisiei Sinodale pentru Probleme Morale și Sociale, protoiereul mitrofor Victor PLEȘCA, împreună cu secretarul Comisiei, dna. Elena BÎTCĂ.

Ședința a fost deschisă de către secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, arhimandritul IOAN Moșneguțu, care a salutat publicul prezent, anunțând totodată ordinea de zi a adunării în cauză, după care, Ierarhul nostru a prezentat o amplă dare de seamă anuală – trecând în revistă cele mai importante evenimente ecleziastice și administrative ale anului 2012. Prea Sfinția Sa a prezentat o retrospectivă a tuturor Sectoarelor Eparhiale, scoțând în evidență succesele și nereușitele fiecărui sector în parte.

Un alt subiect abordat de către Prea Sfinția Sa a fost trecerea în revistă a deciziilor Soborului Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse, care a avut loc la Moscova, la începutul acestei luni și la care a participat și Ierarhul nostru, dând citire mesajului acestui Înalt For Eclesiastic.

Prea Sfinția Sa a vorbit și despre planul de activități care urmează a fi desfășurate în cadrului proiectului misionar-pastoral “Anul Sfintei Scripturi, al Iubirii Săracilor și Îngrijirii Bolnavilor”, implimentat în cprinsul Episcopiei noastre pe tot parcurul anului 2013.

La finalul cuvântării Sale, Ierarhul a adus un omagiu nou adormitului protoiereu Gheorghe CHIRIȚA, parohul bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din satul Lăpușna raionul Hîncești, menționând crâmpeie din activitatea rodnică și jetfelnică a sfinției sale, îndemnând pe toți la rugăciune pentru sufletul regretatului părinte.

Ședința a continuat cu oferirea cuvântului dnei. Elena BÎTCĂ, secretara Comisiei Sinodale pentru Probleme Morale și Sociale, care a vorbit despre pericolele reflectate din aprobarea unor legi, pe parcursul anului 2012, dar și despre efectele acestora pe termen îndelungat. În continuare, Președintele Comisiei, protoiereul mitrofor Victor PLEȘCA a venit cu unele completări la cele menționate de dna. Elena BÎTCĂ, făcând referire mai ales la comportamentul lipsit de bună cuviință a unor slujitori, fapt ce determină pierderea încrederii opiniei publice în Instituția Bisericiască.

Cu un discurs în cadrul adunării a venit și primarul orașului Hîncești, domnul Alexandru BOTNARI, care și-a exprimat aprecierea Sa privind colaborarea cu Episcopia de Ungheni și Nisporeni, dând asigurări că va susține și în continuare demersurile parvenite din partea Episcopiei. Domnul primar a dat asigurări și vizavi de acordarea lotului de teren necesar construcției unui Centru Eparhial în orașul Hîncești.

Prea Sfințitul PETRU a mulțumit la rândul Său domnului primar de Hîncești pentru colaborarea fructuoasă și pentru sprijinul acordat în cadrul mai multor proiecte. Cu acest prilej, dar și cu prilejul apropierii sărbătoririi zilei de naștere a domniei sale, domnul Alexandru BOTNARI a fost decorat cu cea mai înaltă distincție a Episcopiei noastre, Medalia Eparhială “Sf. Cneaz Alexandru Nevski”, gr. I.

La finalul întrunirii de astăzi preoții au primit Pastorala Prea Sfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, la Duminica Ortodoxiei, după care Ierahul a invitat preoții prezenți la o agapă.

După adunare, Prea Sfinția Sa, însoțit de secretarul Episcopiei, arhimandritul IOAN (Moșneguțu) și de protopopi, a vizitat biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din orașul Hîncești, discutând cu parohul bisericii despre o ulterioară slujbă arhierească în biserica sus-numită.

18.02.2013 – Biroul de presă a Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni

Contact Form Powered By : XYZScripts.com