A avut loc proclamarea oficială a Icoanei Maicii Domnului, de la Vărzărești - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

A avut loc proclamarea oficială a Icoanei Maicii Domnului, de la Vărzărești

19:58, vineri, 17 mai, 2024 |

În dimineața zilei de vineri, 17 mai 2024, în dangăte de clopote, mulțime de credincioși și bucurie duhovnicească a fost întâmpinat Înaltpreasfințitul Părinte Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, la slujba de proclamare a Icoanei Maicii Domnului, făcătoare de minuni de la Mănăstirea Vărzărești, 30 ani de la redeschidere și 7 ani de la trecerea la Domnul a vrednicei de pomenire schiegumena Gheorghia (Plăcintă).

Întâistătătorului i-au coliturghisit: ÎPS Petru, arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, PS Filaret, episcop de Căpriana, vicar mitropolitan, PS Nicolae, episcop de Ceadîr-Lunga, vicar al Eparhiei de Cahul și Comrat, prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan, prot. mitr. Vadim Corostinschi, secretar eparhial, protopopi, preoți și diaconi.

La vohodul mic, pentru munca depusă la renovarea și reparația ansamblului monastic al acestei vetre monahale de secole, pe parcursul anilor de stăreție a egumenei Siluana (Iacob), stareța mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir a decorat-o cu ordinul ”Sfântul Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni” de gradul II.

Înaltpreasfințitul arhiepiscop Petru, ca Chiriarh al locului și președinte al Comisiei Bisericii Ortodoxe din Moldova pentru canonizarea sfinților, a citit istoria și sinaxarul Icoanei, iar Preasfințitul episcop Filaret a dat citire Decretului Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Moldova de Proclamare a Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Mănăstirea Vărzărești după care Înaltpreasfinția Mitropolit Vladimir ajutat de ierarhi, a înălțat Sfânta Icoană binecuvântând pe toți credincioșii și pământul în cele patru extreme ca Maica Domnului să ocrotească și reverse Harul ei plin de daruri cerești, asupra tuturor și a toate.

La evenimentul de astăzi au fost prezenți: Stareții și starețele din cuprinsul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, ctitori și numeroși credincioși.

Răspunsurile liturghice au fost oferite de corul catedralei episcopale din Ungheni condus de doamna preoteasă, Liliana Rotari.

A urmat un te-deum de slavă și mulțumire Domnului pentru toate binecuvântările cerești după care Mitropolitul a ținut un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți.

În încheierea Sfintei Liturghii, la fel cum se obișnuiește an de an, Icoana Maicii Domnului a fost purtată întrun drum al crucii, trecând peste toți credincioșii prezenți, binecuvântând-ui cu Harul și Mila Ei nemărginită.

Prilejuit acestui eveniment important dar și împlinirea a 7 ani de la trecerea la Domnul a maicii starețe, schiegumena Gheorghia, Preasfințitul Filaret a oficiat în prezența ierarhilor, preoților și credincioșilor, o litie de pomenire a vrednicilor nevoitori: schiegumena, schiarhimandritul  Iov, monahia Eleonora, monahi și monahii trecuți din viața aceasta.

Foto credit: mitropolia.md / Ioan Beschieru
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, https://mitropolia.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com