Header image

A avut loc Prohodul nou adormitului Protoiereu Mitrofor Dumitru Turtureanu

8:57, miercuri, 18 iunie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

Zeci de preoți și credincioși l-au condus, astăzi, 17 iunie 2014, pe ultimul drum, pe Protoiereul Mitrofor Dumitru TURTUREANU, fost protopop, duhovnic și paroh al cîtorva biserici din protopopiatul Ungheni iar în ultima perioadă paroh de onoare al bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din satul Sculeni, raionul Ungheni.

   În dimineața zilei, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, înconjurat de un sobor de 55 de preoți din diferite  localități, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și apoi prohodul nou-adormitului Protoiereului Dumitru. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul de Preotese din Episcopia de Ungheni și Nisporeni dirijat de Dna Iozefina VIZITIU (Gajim).

    Au mai fost prezenţi la slujba de înmormântare Secretarul Eparhial, Preot Vadim COROSTINSCHI, rerezentat din partea Întîistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Arhimandritul IOAN (Moșneguțu), starețul mănăstirii ,,Adormirea Maicii Domnului” Țîpova, Secrtarul Eparhiei de Edineț și Briceni, Protoiereul Adrian COTELEA, Stareți de mănăstiri, protopopi, numeroși preoți atît din Eparhia noastră cît și din întreaga mitropoplie, fii duhovnicești ai răposatului părinte, oficialităţi locale, prieteni și toți cei ce l-au cunoscut și stimat.

    La finalul Slujbei Prohodului Preasfinția Sa, a dat citire mesajului de condoleanțe al Înaltpreasfințiltului Mitropolit VLADIMIR, adresat familiei îndurerate, prietenilor și tuturor celor prezenți, după care Ierarhul îmbărbătat duhovnicește pe toate rudele și prietenii în special pe mama nou-răposatului Protoiereu Dumitru, care este în vîrstă de 94 ani și fiul cel mai mic al părintelui, Protoiereul Bartolomeu TURTUREANU, Protopop de Ungheni.

    Pentru Episcopia de Ungheni și Nisporeni Părintele Dumitru a avut un rol deosebit mai ales pentru protopopiatul Ungheni, pe lîngă faptul că a îndeplinit funcţia de Protopop şi duhovnic al protopopiatului părintele a fost ctitor de locaşuri sfinte şi prin stăruinţa lui sau redeschis multe biserici după perioada sovetică.  Vrednicul de pomenire Protoiereul Dumitru a fost un bun slujitor și un înțelept păstor al creștinilor dreptmăritori. Părintele Dumitru  a avut o blândețe rară, a fost mereu prezent acolo unde era nevoie de o mână de ajutor, de un sfat înțelept, dar mai ales de o rugăciune și de un cuvânt de îmbărbătare. Ca preot nu a fost un teoretician care să vorbească cu vorbe goale, ci a trăit profund credința pe care a propovăduit-o, fiind un exemplu viu al înaltei ținute morale și sacerdotale.

    După slujbă, sicriul cu trupul neînsufleţit al părintelui Dumitru TURTUREANU a fost scos din biserică şi purtat, în procesiune, în jurul locaşului de cult, apoi a fost înmormîntat în curtea bisericii “Nașterea Maicii Domnului”  din satul Sculeni, raionul Ungheni, în prezența mulțimii de credincioși.

Părintele Dumitru s-a stins din viață la cei 62 de ani, și la onorabila vîrstă de 40 ani de slujire la sfîntul prestol, pe perioada acestor ani părintele a făcut multe lucruri de laudă pentru binele și bunăsporirea Sfintei Biserici Ortodoxe din Moldova

Veșnică Pomenire.

Sursa: http://episcopia-ungheni.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com