A avut loc ședința Consiliului de experți pentru artă, arhitectură și restaurare a pieselor de patrimoniu bisericesc
18:34, marți, 25 octombrie, 2016 | Cuvinte-cheie: arhitectura, patrimoniu, patrimoniu bisericesc, restaurare
Recent, în catedrala Mântuitorului din or. Moscova (Federaţia Rusă) s-a desfăşurat prima ședință într-o componență lărgită, în regim de Colegiu, a Consiliului de experți pentru artă, arhitectură și restaurare a pieselor de patrimoniu bisericesc.
Consiliu de experți a fost format prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din 16 aprilie 2016. Cu binecuvântarea Sanctității Sale Kiril, Patriarhul Moscovei și a toată Rusia, Consilul de Experți se va întruni anual în regim de Colegiu, în componența căruia vor fi incluși și reprezentanții mitropoliilor Bisericii Ortodoxe Ruse din afara hotarelor Federației Ruse.
Din partea Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, la lucrările Consilului de experți a fost delegat Președintele Sectorului Sinodal Arhitectură și Pictură Bisericească, protoiereul mitrofor Manole Brihuneț.
La ordinea de zi au fost incluse mai multe întrebări, dintre care vom nominaliza cele mai importante, cum ar fi păstrarea și dezvoltarea tradițiilor ortodoxe în arta, arhitectura și restaurarea bisericească pe întreg teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse; eliminarea discrepanțelor în iconografia Mântuitorului, Maicii Domnului și a sfinților, pentru aprobarea ulterioară a chipurilor iconografice unice; elucidarea problemelor legate de arhitectura ecleziastică, restaurarea şi construcţia noilor locaşuri în perioada post-sovietică; determinarea celor mai relevante proiecte-„tip” pentru construcţia bisericilor; evaluarea experienţei utilizării tehnicilor şi tehnologiilor noi de restaurare şi edificare a locaşurilor de cult; crearea muzeelor bisericești etc.
În finalul ședinței colegiului au fost create patru grupuri de lucru pe domeniile de activitate ale Consiliului de Experți: 1) Arhitectura bisericească contemporană; 2) Conservarea monumentelor de arhitectură și artă bisericească; 3) Arta bisericească și iconografia contemporană; 4) Crearea muzeelor bisericești și conlucrarea cu muzeele de stat.
Această întrunire de lucru a punctat mai multe probleme stringente cu care se confruntă Biserica Ortodoxă, implicit Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove, în vederea repertorierii, valorificării ştiinţifice şi culturale, şi a promovării adevăratelor piese de patrimoniu în domeniul arhitecturii ecleziastice, artei bisericeşti, restaurării artistice a obiectivelor de cult.
Sursa: www.mitropolia.md