După ce a stat paragină aproape 100 de ani, un monument de arhitectură din Căuşeni îşi va deschide din nou uşile - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

După ce a stat paragină aproape 100 de ani, un monument de arhitectură din Căuşeni îşi va deschide din nou uşile

13:42, marți, 18 februarie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

O biserică din Căuşeni, care a stat în paragină aproape 100 de ani, îşi va deschide uşile din nou pentru enoriaşi. Ministerul Culturii a elaborat un proiect de renovare a monumentului de arhitectură. Acum autorităţile sunt în căutarea celor 20 de milioane lei, necesare pentru lucrări.

Fiecare icoană de pe pereţi are o istorie aparte, iar iconostasul se deosebeşte de alte obiecte de acest fel.

De obicei în bisericile creştine iconostasul este din lemn şi aici este direct în zid. Primul registru sunt principalele sărbători bisericeşti, registrul doi sunt apostolii, în medalioane sunt prorocii sau profeţii”, a declarat supraveghetoarea bisericii Olga Bondarenco.

Autorităţile speră că, după restaurarea monumentului istoric, aici vor veni mai mulţi turişti. Biserica se află în gestiunea Muzeului Naţional de Artă a Moldovei. Reprezentanţii instituţiei şi Ministeru Culturii sunt în căutarea banilor pentru realizarea lucrărilor.

„Este un proiect care prevede atât şcolarizarea cât şi alte lucrări de iniţiere a acestui domeniu pentru că noi nu avem restauratoriîn domeniul frescei tradiţionale”, a menţionat directorul Muzeului Naţional de Artă a Moldovei, tudor Zbârnea.

Proiectul de restaurare a Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Căuşeni a fost elaborat de o firmă din Italia, care ar putea efectua şi lucrările de renovare.

Sursa: www.publika.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com