Header image

A debutat cea de-a III-a ediţie a simpozionului internaţional dedicat părintelui Dumitru Stăniloae

19:55, vineri, 15 mai, 2015 | Cuvinte-cheie: , , ,

La Iaşi a debutat ieri, 14 mai 2015, cea de-a III-a ediţie a simpozionului internaţional dedicat părintelui Dumitru Stăniloae şi Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi. Evenimentul este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi şi reuneşte invitaţi din străinătate, precum şi de la mai multe facultăţi de teologie ortodoxă din ţară.

Deschiderea evenimentului a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu“ a Universităţii „Al. I. Cuza“, în prezenţa mai multor părinţi consilieri, profesori universitari, protopopi, preoţi de mir şi monahi, studenţi de la diferite facultăţi din Iaşi. Cuvântul de întâmpinare a fost rostit de pr. prof. univ. dr.  Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, care a făcut referire la câteva aspecte legate de tema din acest an a simpozionului –  „Teologia academică şi responsabilitatea ei în misiunea Bisericii“: „Tema simpozionului sau temele simpozioanelor, în general, au fost date de Sfântul Sinod, în contextul anului omagial. După cum se ştie, tema din acest an este misiunea mănăstirii şi a parohiei astăzi. Ca de fiecare dată, şi în acest an, ne-am consultat cu colegii din facultate, încercând să aflăm în ce măsură tema propusă de Sfântul Sinod nu doar poate, ci mai cu seamă trebuie abordată de către profesorii care se ostenesc în facultatea noastră. Am convingerea că şi noi, ca facultate, mai ales în ceea ce priveşte misiunea, avem o menire, avem un rol. Prin urmare, aşa s-a ajuns la tema simpozionului ediţiei a III-a – «Teologia academică şi responsabilitatea ei în misiunea Bisericii». Am aşezat simpozionul sub egida părintelui Dumitru Stăniloae din două motive: pentru că este patronul academic al instituţiei noastre şi pentru că părintele profesor, cel mai mare teolog român, recunoscut în toată lumea ortodoxă, a avut o contribuţie fundamentală în toate componentele teologiei, inclusiv legate de tema simpozionului din acest an“.

În continuare, a rostit un cuvânt de bun venit prof. univ. dr. Vasile Işan, rectorul Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, care i-a dăruit în semn de preţuire părintelui decan Ion Vicovan o icoană.

facultatea-de-teologie-ortodoxa-iasi

„Nădăjduiesc că vom vorbi în aceste zile despre ceea ce avem de împlinit în câmpul teologiei academice şi misionare“

Prezent la deschiderea simpozionului,  IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a adresat un cuvânt de binecuvântare invitaţilor, dar şi organizatorilor evenimentului: „Mă bucur că suntem adunaţi şi inspiraţi în acest loc de chipul binecuvântat al părintelui Dumitru Stăniloae, care, dincolo de viaţa pământeană, în lumea veşniciei, veghează, prin rugăciune, la bunul mers al facultăţii noastre, la bunul mers al învăţământului teologic ortodox în general. Nădăjduiesc că vom vorbi în aceste zile nu despre realizările noastre, ci despre ceea ce avem de împlinit în câmpul teologiei academice şi misionare, trăind momente în numele Domnului. Îl rugăm pe Dumnezeu să se împlinească cuvântul Său, ca acest cuvânt să aibă din belşug viaţă şi să fie lucrător, după cum Sfântul Apostol Pavel ne învaţă: «Mai ascuţit decât o sabie cu două tăişuri, ajungând până la despărţitura dintre suflet şi duh, dintre încheieturi şi măduvă, căci doar aşa poate să fie destoinic să judece simţirile şi cugetele inimii»“.

După aceste discursuri a urmat un recital susţinut de Corul bărbătesc „Iosif Naniescu“ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă ieşene. Apoi a început o primă sesiune de referate. Pr. Georgios Metallinos din Atena, Grecia, a vorbit despre „Teologul în Biserică“, iar  pr. prof. dr. Ioan Saucă, director al Institutului Ecumenic din Bossey şi secretar general asociat pentru educaţie şi formare ecumenică al Consiliului Mondial al Bisericilor, a vorbit despre „Teologia între Biserică şi Universitate: impactul teologiei academice asupra misiunii Bisericii“.

Prima zi de comunicări a continuat în Sala Coloanelor de la Facultatea de Teologie

În după-amiaza zilei de ieri, comunicările invitaţilor simpozionului au avut loc în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, în Sala Coloanelor. Astfel, pr. prof. univ. dr. Daniel Benga, de la Facultatea de Teologie din Bucureşti, a susţinut prezentarea „O analiză a teologiei româneşti contemporane“, pr. prof. univ. dr. Hrisostom Stamoulis, de la Facultatea de Teologie din Tesalonic –  Grecia, a vorbit despre „Contribuţia teologiei academice la misiunea Bisericii“, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, de la Facultatea de Teologie din Sibiu, a vorbit despre „Mitropolitul Nicolae Bălan, model de ierarh promotor al teologiei academice în slujirea Bisericii“, prof. Pablo Argarate din Graz, Austria, a susţinut prelegerea „Biserica: spital de campanie“, iar pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, de la Facultatea de Teologie din Bucureşti, a vorbit despre „Sfinţii Trei Ierarhi – modele duhovniceşti pentru şcolile teologice“.

„Am constat în această primă zi că, asemenea unei evoluţii a unei persoane, a unei instituţii, asemenea Bisericii, şi învăţământul, din când în când, are nevoie de o analiză, de o evaluare, de o privire critică şi de o înnoire. Noi nu vorbim în Biserică de reformă, ci de înnoire; este şi o înnoire spirituală, duhovnicească, personală, dar aceasta poate fi şi la nivel de instituţie sau mai ales la nivel de învăţământ. Am observat şi faptul că, deşi au fost după-amiază trei ore de discuţii şi prezentări fără pauză, atât vorbitorii, cât şi ascultătorii, respectiv cadrele didactice, doctoranzii, masteranzii, studenţii, au urmărit cu mare interes şi, dacă ar mai fi fost timp, ar fi ascultat cu atenţie în continuare, ceea ce denotă preocuparea şi dorinţa acestora de cunoaştere a realităţii şi sper să fie vorba şi de o înnoire a învăţământului“, ne-a declarat pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi.

După prezentările profesorilor invitaţi, a urmat vizitarea expoziţiei de icoane şi miniaturi a studenţilor de la specializările Artă Sacră şi Patrimoniu Cultural de la Facultatea de Teologie Ortodoxă – Iaşi, intitulată „Arta sacră, o continuă misiune“. Ziua s-a încheiat cu vizitarea Mănăstirii Cetăţuia.

Sursa: http://ziarullumina.ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com