A fost editat Calendarul Bisericesc Ortodox cu indicaţii şi îndrumări tipiconale – 2015 - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

A fost editat Calendarul Bisericesc Ortodox cu indicaţii şi îndrumări tipiconale – 2015

15:20, miercuri, 10 decembrie, 2014 | Cuvinte-cheie: , ,

Recent cu binecuvântarea Î. P. S. Vladimir, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove – Editura „Lumina lui Hristos” de pe lângă Sihăstria „Acoperământul Maicii Domnului” Goloseevo (or. Kiev, Ucraina) a editat o ediție a Calendarului Bisericesc Ortodox cu indicaţii şi îndrumări tipiconale – 2015.

Pentru prima dată în limba română în  Republica Moldova, a fost scoasă la lumină o ediţie originală a Calendarului Bisericesc Ortodox, îngrijit și adaptat în exclusivitate pentru Biserica Ortodoxă din Moldova, având convingerea că o asemenea ediție este necesară şi binevenită pentru întregul Trup real al Bisericii – şi clerului şi mirenilor care ţin la demnitatea de care s-au învrednicit – de a fi şi de a rămâne fii devotaţi ai Sfintei Biserici Ortodoxe.

Ce cuprinde în sine această nouă ediție a Calendarului Bisericesc Ortodox?

Pentru început s-a purces la verificarea numelor Sfinţilor din fiecare zi a anului bisericesc dacă corespund cu cele din Sinaxare.

Sunt adăugați şi pe acei Sfinţi nevoitori care au trăit şi s-au nevoit pe pământurile noastre.

Sunt introduse parţial unele completări şi precizări, ținând seama de ultimele canonizări ale Bisericilor Ortodoxe Autocefale, inclusiv Noii Mucenici şi Mărturisitori care au pătimit, mărturisindu-L pe Hristos în secolul XX, precum şi Soboarele Sfinților, dar și Sfinţii aparte cinstiţi local în Bisericile Ortodoxe din Rusia, România, Ucraina, Belarusi, Grecia, Georgia, Serbia şi Bulgaria.

De asemenea sunt introduși pentru prima dată și Sfinții ortodocși care s-au preaslăvit (s-au nevoit și / sau au pătimit) în Apus (în Europa Occidentală și în nord-vestul Africii) înainte de schisma din anul 1054.

În Anexa 1 a Calendarului de față sunt anexate troparele şi condacele Învierii pe cele 8 glasuri.

În Anexa 2 sunt anexate troparele, condacele şi Mărimurile de obşte ale Sfinţilor.

În Anexa 3 sunt așezate troparele şi condacele pentru fiecare zi a săptămânii.

De asemenea sunt introduse unele indicaţii şi îndrumări liturgice şi tipiconale, necesare şi folositoare, precum şi Data Paștilor de la 1961 până la 2118 [după Pascalia Alexandrină] și cele 35 de Pascalii [35 de tabele ale Sfintelor Paști], care sunt anexate cu scop liturgic ca îndrumare şi orientare pentru fiecare creştin ortodox.

Cel mai important lucru care s-a realizat prin prezenta ediție a Calendarului, este că pentru prima dată în limba română sunt prezentate în ordine alfabetică:

Datele despre Soboarele Sfinților, fiind prezentată lista completă a Soboarelor Sfinților publicate în edițiile Calendarelor Bisericești Ortodoxe ale Bisericii Ortodoxe Ruse din anii 2003-2014.

♦ Icoanele Făcătoare de minuni ale Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, pomenite în Sinaxare.

♦ Numele masculine și feminine (cu tâlcuirea / explicația semnificației unora dintre ele în limba noastră) ale Sfinților Bisericii Ortodoxe Universale, inclusiv și unii Sfinți ortodocși care s-au preaslăvit (s-au nevoit și / sau au pătimit) în Apus (în Europa Occidentală și în nord-vestul Africii) înainte de schisma din anul 1054, fiind indicată şi data sau ziua pomenirii fiecăruia.

toate acestea nefiind până astăzi în limba şi pe înţelesul poporului nostru – prin ediţia Calendarului Bisericesc Ortodox – 2015 s-a completat această lipsă.

Ediţia de faţă a Calendarului Bisericesc Ortodox cu indicaţii şi îndrumări tipiconale – 2015 cuprinde şi datele informative şi de contact ale Școlilor Teologice (Instituțiile de învățământ teologic) ale Bisericii Ortodoxe Ruse.

Editorii Calendarului Bisericesc Ortodox cu indicaţii şi îndrumări tipiconale – 2015 au urmărit doar un singur scop – să avem la îndemână un calendar-regulator al vieţii liturgice bisericeşti din ţara noastră Moldova pentru luminarea noastră a tuturor întru sporirea evlaviei și a dragostei față de sfințenia și măreția Ortodoxiei…

Doritorii de a procura acest Calendar sunt rugați să ne contacteze la nr. de telefon: +373 69790392

Contact Form Powered By : XYZScripts.com