A fost sfinţită biserica “Sf. Arhanghel Mihail” din s. Corjova, r. Criuleni - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

A fost sfinţită biserica “Sf. Arhanghel Mihail” din s. Corjova, r. Criuleni

19:00, miercuri, 4 iunie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

În ziua prăznuirii Sf. Împărați Întocmai cu Apostolii Constantin și Elena satul Corjova a găzduit un eveniment de o importanță spirituală deosebită pentru credincioșii din această localitate – sfințirea bisericii “Sf. Arhanghel Mihail”  după o renovare minuțioasă.

Satul Corjova este atestat documentar în anul 1362. Primele informaţii despre existenţa unui lăcaş de cult în Corjova ne vin dintr-o lucrare a lui Gh. Ghibănescu “Ispisoace şi zapise”: “Corjova, aproape de Cimişeni… Preotul Silion din Corjevo figurează ca martor într-un zapis despre satul Chirca”. Documentul este datat cu anul 1731.

P. Constantinescu-Iaşi, într-un studiu consacrat bisericilor vechi de lemn din Basarabia şi publicat în “Viaţa Basarabiei” din 1933 scria: “Din judeţul Lăpuşna…cea mai veche biserică, de-ar fi să considerăm tradiţia, ar fi fost cea din Corjeva, din care s-a păstrat pristolul alături de actuala din piatră; posedă şi cărţi de la începutul sec. XVIII”.

Pentru munca depusă spre realizarea lucrărilor de reparație, dar și pentru buna administrare a sfântului lăcaș, părintele-paroh, Prot. Serghei Burduja, a fost decorat cu dreptul de a purta Palița și Crucea cu pietre scumpe.

După Liturghie, Vlădica Vladimir înconjurat de soborul preoțesc, a săvârșit un Te-Deum de mulțumire, iar mai târziu Înalt Prea Sfinția Sa a felicitat adunarea drept-măritoare cu ocazia acestui frumos prilej, apreciind în mod deosebit truda depusă de părintele Serghei Burduja, Consiliul Parohial precum și de către Primarul localității domnul Gheorghe Ojog, care a fost alături de comunitatea creștină pe întreg parcursul lucrărilor de reamenajare a bisericii și care a menționat că și mai departe, autoritățile publice locale vor contribui la dezvoltarea vieții bisericești și la promovarea unui comportament social bazat pe morala creștin-ortodoxă.

La final, a urmat o aleasă agapă frățească, cu dragoste pregătită de creștinii satului Corjova.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com