Header image

A trecut în lumea celor drepți Pr. Prof. Dr. Acad. Mircea Păcurariu

10:58, miercuri, 13 ianuarie, 2021 | Cuvinte-cheie:

Astăzi, 13. 01. 21, la ora 7.41 a trecut în lumea celor drepți Pr. Prof. Dr. Acad. Mircea Păcurariu.

Autor a manualelor de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române, a mii de articole științifice, conducător științific a sute de doctoranzi, inclusiv din Republica Moldova. Promotor al dragostei de neam, de patrie și de tot ce este sfânt și frumos. Părintele profesor poate fi numit cu adevărat „parinte al Istoriei Bisericii Ortodoxe Române”.

Noi, doctoranzii părintelui profesor, aducem sincere condoleanțe doamnei preotese, familiei, rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut pe acest Om deosebit.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Veșnica lui pomenire!

Pr Prof. Dr. Eugen Onicov;

Pr. Prof. Dr. Veaceslav Ciorbă

***

Cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române s-a născut pe 30 iulie 1932 în localitatea Ruși, județul Hunedoara, într-o familie de preot. A urmat școala primară la Orăștie şi Deva, apoi Liceul Teoretic „Decebal” din Deva.

Timp de un an a frecventat cursurile Facultății de Istorie a Universității din Cluj (1951-1952), pe care a fost nevoit să le întrerupă, ca urmare a unei exmatriculări dictate din „rațiuni politice”.

Între anii 1952 şi 1956 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu; apoi cursuri de doctorat, specialitatea Istoria Bisericii Ortodoxe Române, la Institutul Teologic din București (1956-1959).

A obţinut titlul de doctor în teologie, în anul 1968, cu teza „Legăturile Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania cu Ţara Românească şi Moldova în secolele XV-XVII”.

În aprilie 1970 a fost hirotonit diacon, iar un an mai târziu a fost hirotonit preot.

A fost pentru o perioadă profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț (1959-1961), apoi a devenit profesor la Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu, până la pensionare, în anul 2002, de când a rămas profesor emerit.

Între anii 1992 şi 2000 a condus Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, în calitate de decan.

Părintele profesor Mircea Păcurariu a primit „Crucea Patriarhală” din partea Patriarhilor Iustin (1977) şi Teoctist (2002). Actualul Patriarh al României, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a conferit cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române în anul 2009.

În 24 octombrie 1997 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar la 26 noiembrie 2015, a fost declarat membru titular.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!

Sursa biografie: Radio Trinitas

Contact Form Powered By : XYZScripts.com