Header image

„Acasă la Japca” (Moldova-Film 2019)

9:20, miercuri, 29 mai, 2019 | Cuvinte-cheie: , , ,

Miracolul filmului: calugaritele de la Manastirea Japca au coborit de pe ecran pe scena cinematografului ODEON, spre incintarea publicului din sala, care a urmarit azi, in cadrul FIFD CRONOGRAF, a doua PREMIERA de film realizat in Moldova – „Acasa la Japca”, realizat de tinara regizoare Olga Pascari in 2019. http://cronograf.md/Premieres_1557916409.php?id=464

As defini acest film documentar „Marturisire de Credinta”, care e titlul arhicunoscut al operei Sf. Mitropolit Petru Movila, print al Tarii Moldovei, carte bisericeasca tradusa in latina si greaca s.a. inca la inceputuri, care e carte de capatii pina in prezent a Bisericii Ortodoxe.

Documentarul este o marturisire de Credinta a maicilor din generatia mai tinara, care, in ciuda tuturor tentatiilor, ispitelor lumii moderne ahtiate de distractie si viata de consum, au ales sa se calugareasca, sa slujeasca Mintuitorului nostru Iisus Hristos.

Un film frumos, luminos, blind, cuminte, cu marturii sincere, curate, firesti ca roua sau apa neinceputa de izvor, creat de o tinara de rarisima cumsecadenie peste care Domnul a slobozit din harul Sau. Dragostea si bunatatea autoarei filmului se simte in fiece secunda de film, in fiece cadru si daca nu ar fi aparut pe scena dupa premiera, as fi recunoscut-o in sala sau pe strada…

M-au impresionat marturiile calugaritelor, viata lor plina jertfa, dar nu mai putin limba romana frumoasa, mustoasa, mladioasa ca-n opera lui Sadoveanu. Iti era mai mare dragul sa le asculti, mai cu seama in partile semanate cu humor sanatos!

Felicitari, draga Olga, pentru debutul fericit!

Multumim ca ne-ai curatit azi sufletele si chiar obrazul de oameni tot mai departati de cele sfinte… Dumnezeu sa te binecuvinteze in viata si in lumea miraculoasa a filmului cu mesaj tamaduitor, de folos conationalilor si lumii intregi!

Lumina din Lumina sufletului mamei tale, care a plecat la cele vesnice in timpul filmarilor acestui documentar, Dumnezeu ti-a vazut durerea si ti-a dat puteri sa bucuri lumea cu un film in care a rasarit Soarele si nu va apune niciodata, „un rasarit ce nu se mai termina, Lumina Lina” ar scrie si azi poetul Ioan Alexandru, Hristos a Inviat!

***

Impresii despre filmul „Fintinile” de regizorul Radu Dumitru Zaporojan – https://www.facebook.com/luminita.dumbraveanu/posts/2330739263919485

CRONOGRAF 2019. Festivalul de Film va fi inaugurat azi la Chișinău cu un film de OSCAR
http://flacaratv.md/cronograf-2019-festivalul-de-film-va-fi…

24 mai 2019. Impresii si fotoCLIPe de la CRONOGRAF Film Festival //

Luminița Dumbrăveanu

Contact Form Powered By : XYZScripts.com