Acatistul la icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, cea „Cu trei mâini” („Tricheruşa” sau „Троеручица”)
21:52, vineri, 23 noiembrie, 2012 | Cuvinte-cheie: tineri
Vineri 23 noiembrie, În incinta bisericii “Schimbarea la Faţă a Mântuitorului” din mun. Chişinău, începând cu ora 7:00, de către un sobor de preoți în frunte cu Prot. Mitr. Ioan Plămădeală, s-a citit acatistul la icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, cea „Cu trei mâini” („Tricheruşa” sau „Троеручица”)
Numeroși creștini, tineri și vârstnici, au luat parte la sfânta rugăciune. La final creștinii prezenți, au avut ocazia să se închine în fața icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni, cea „Cu trei mâini” primind Binecuvântarea Împărătesei Cerurilor prin icoana sa!
După oficierea acatistului, părintele Ioan Plămădeală, parohul bisericii “Schimbarea la Faţă a Mântuitorului”, le-a relatat celor prezenți despre pelerinajul, care cu Ajutorul Domnului l-a săvârșit recent în Grădina Maicii Domnului – Sfântul Munte Athos din Grecia.
Frați creștini nu pot să vă transmit din bucuria și emoția pe care am simțit-o în Sfântul Munte. Cu adevărat, frumusețile duhovnicești sunt greu de îmbrăcat în cuvinte. Despre Sfântul Munte, minunile și cuvioșii pe care le-a rodit, s-au tipărit multe cărți. Ele au generat o atracție puternică față de spiritualitatea athonită. Mulți s-au mulțumit să citească, și puțini au încercat să ajungă acolo.
În acest pelerinaj, am avut ocazia să vizităm mai multe mănastiri și locuri sfinte care m-au impresionat.
Ar fi multe de spus despre Sf. Munte Athos, dar nu voi lungi cuvântul. Totuși, țin să fac referire la sfintele moaște, care m-au impresionat cel mai mult în acest pelerinaj, la capul Sfântului Ioan Gură de Aur, care este păstrat la mănastirea Vatoped.
Așa cum putem citi în Viețile Sfinților, atunci când Sfântul Ioan Gură de Aur scria tâlcuirile la Epistolele Sfântului Apostol Pavel, apostolul însuși îi șoptea la ureche dumnezeieștile cuvinte. Urechea la care i-a vorbit Sfântul Apostol a rămas întreagă. De o mie șase sute de ani, urechea aceea a rămas mărturie a marii minuni: după ce a auzit cuvintele apostolești, nu a fost înghițită de putreziciune.
Oricât de mare ar fi desfrâul zilelor noastre, Athosul este o rază de speranță, este o insulă de sfințenie de care trebuie să ținem seama. Pentru mine personal, Athosul rămâne a fi un loc drag al inimii mele.
Notă informativă: Muntele Athos sau Atos (în greaca modernă Άγιοv Όρος – Sfântul Munte) este un munte (2.033 m) și o peninsulă (cu lungimea de 60 km și o lățime ce variază între 8 și 12 km, aria totală fiind de 360 km pătrați) în nordul Greciei, în regiunea grecească Macedonia Centrală, unde își au locul 20 de mănăstiri, 12 schituri și o mulțime de chilii călugărești ortodoxe, în care trăiesc mai mult de 1500 de monahi ortodocși.
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte–ne pe noi !
Bucura-te Maica lui Dumnezeu, grabnică ajutătoare!
Sursa: www.csf.md