Acatistul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Acatistul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor

12:31, sâmbătă, 20 iulie, 2024 | Cuvinte-cheie: ,

Preotul, după ce își pune epitrahilul și felonul, deschide dvera și dă obişnuita binecu­vântare din faţa Sfintei Mese, zicând:

Binecuvântat este Dumnezeul nostru, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor.

Strana: Amin.

Dacă nu este preot de faţă, în locul binecuvântării de mai sus, diaconul, monahul sau mireanul, va rosti:

Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi. Amin.

Apoi se rostesc rugăciunile începătoare:

Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, slavă Ţie.

Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindeni eşti și toate le plineşti, Vistierul bunătăţilor și Dătătorule de viaţă, vino și Te sălăşluieşte întru noi și ne curăţeste pe noi de toată întinăciunea și mântuieste, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curăţeste păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputinţele noastre, pentru numele Tău.

Doamne, miluiește (de trei ori),
Slavă…, și acum…

Tatăl nostru Care eşti în ceruri, sfinţească-se numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-se voia Ta precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea spre fiinţă dă-ne-o nouă astăzi, și ne iartă nouă greşelile noastre, pre­cum și noi iertăm greşiţilor noştri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de cel viclean.

Dacă este preot de faţă, zice:

Că a Ta este împărăţia, și puterea, și slava, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.

Strana: Amin.

Dacă nu va fi preot de faţă, diaconul, monahul sau mireanul, va rosti:

Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi. Amin.

Apoi se zic troparele de umilinţă:

Miluiește-ne pe noi, Doamne, miluiește-ne pe noi, că, nepricepându-ne de niciun răspuns, această rugăciune aducem Ţie, ca unui Stăpân, noi, păcătoşii robii Tăi, miluiește-ne pe noi.

Slavă…,

Doamne, miluiește-ne pe noi, că întru Tine am nădăjduit; nu Te mânia pe noi foarte, nici nu pomeni fărădelegile noastre, ci caută și acum, ca un Milostiv, și ne izbăveşte pe noi de vrăjmaşii noştri, că Tu eşti Dumnezeul nostru și noi suntem poporul Tău, toţi – lucrul mâinilor Tale, și numele Tău chemăm.

Și acum…,

al Născătoarei de Dumnezeu:

Ușa milostivirii deschide-o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, ca să nu pierim noi, cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne izbăvim prin tine din nevoi, că tu eşti mântuirea nea­mului creştinesc.

SIMBOLUL CREDINŢEI

Cred întru Unul Dumnezeu, Tatăl Atotţiitorul, Făcătorul ce­rului și al pământului, al tuturor celor văzute și nevăzute.

Si întru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, Care din Tatăl S-a născut, mai înainte de toţi vecii. Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevă­rat, născut, nu făcut; Cel de o fiin-ă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut.

Care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire S-a pogorât din ceruri și S-a întru­pat de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara și S-a făcut om.

Și S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponţiu Pilat și a pă­timit și S-a îngropat;

Și a înviat a treia zi, după Scripturi;

Și S-a înălţat la ceruri și sade de-a dreapta Tatălui;

Și iarăşi va să vină cu slavă, să judece viii și morţii, a Cărui împărăţie nu va avea sfârşit.

Și întru Duhul Sfânt, Domnul de viaţă Făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cel ce, împreună cu Tatăl și cu Fiul, este închinat și slăvit, Care a grăit prin proroci.

Întru una, sfântă, sobor­nicească și apostolească Biserică.

Mărturisesc un botez spre ier­tarea păcatelor.

Aştept învierea morţilor.

Și viaţa veacului ce va să fie. Amin.

Doamne, miluieşte (de 12 ori) Slavă…, Şi acum…

Veniţi să ne închinăm Împăra­tului nostru Dumnezeu.
Veniţi să ne închinăm şi să cădem la Hristos, Împăratul nostru Dumnezeu.
Veniţi să ne închinăm şi să cădem la Însuşi Hristos, Împă­ratul şi Dumnezeul nostru.

Psalmul 142

Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru ade­vărul Tău; auzi-mă, întru drep­tatea Ta. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrăjmaşul prigoneşte sufletul meu și viaţa mea o calcă în picioare; făcutu-m-a să locuiesc în întuneric ca morţii cei din veac. Mâhnit e duhul în mine și inima mea încremenită înlăuntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit. Întins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu însetat de Tine ca un pământ fără de apă. Degrab auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-ţi întoarce faţa Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor ce se pogoară în groapă. Fă să aud dimineaţa mila Ta că la Tine mi-e nădejdea. Arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu. Scapă-mă de vrăjmaşii mei, că la Tine alerg, Doamne. Învaţă-mă să fac voia Ta, că Tu eşti Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă povăţuiască la pământul dreptăţii. Pentru numele Tău, Doamne, dă-ruiește-mi viaţă. Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fă bunătate de stârpeşte pe vrăj­maşii mei și pierde pe toţi cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău.

Slavă…, Şi acum…

Aliluia, aliluia, aliluia, slavă Ţie, Dumnezeule! (de trei ori).

Și îndată se cântă,
pe glasul al 8-lea:

Dumnezeu este Domnul și S-a arătat nouă, bine este cuvân­tat Cel ce vine întru numele Domnului. (de trei ori)

Troparul Cuviosului,
glasul al 8-lea:

Întru tine, Părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip, că, luând Crucea, ai urmat lui Hristos şi, lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, că este trecător, ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioase Părinte Dimitrie, duhul tău (de două ori).

Slavă…, și acum…,

al Născătoarei-Invierii,
acelaşi glas:

Cel ce pentru noi Te-ai născut din Fecioară şi răstignire ai răbdat, Bunule, Care cu moartea pe moarte ai prădat şi Învierea o ai arătat ca un Dumnezeu, nu trece cu vederea pe cei pe care i-ai zidit cu mâna Ta; arată iubirea Ta de oameni, Milostive, primeşte pe Născătoarea de Dumnezeu, ceea ce Te-a născut pe Tine, care se roagă pentru noi, şi mântuieşte, Mântuitorul nostru, pe poporul cel deznădăjduit.

Apoi: Doamne, miluiește (de trei ori). Slavă…, și acum…

Psalmul 50:

Miluiește-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta și, după mulţimea îndurărilor Tale, şterge fărădelegea mea. Spală-mă întru totul de fărădelegea mea și de păcatul meu mă curăţeste. Că fărădelegea mea eu o cunosc și păcatul meu înaintea mea este pururea. Ţie unuia am greşit și rău înaintea Ta am făcut, așa încât drept eşti Tu întru cuvin­tele Tale și biruitor când vei judeca Tu. Că, iată, întru fărădelegi m-am zămislit, și în păcate m-a născut maica mea. Că, iată, adevărul ai iubit; cele nearătate și cele ascunse ale înţelepciunii Tale mi-ai arătat  mie. Stropi-mă-vei cu isop și mă voi curăţi; spăla-mă-vei și mai mult decât zăpada mă voi albi. Auzului meu vei da bucurie și veselie; bucura-se-vor oasele cele smerite. întoarce faţa Ta de către păcatele mele și toate fărădelegile mele șterge-le. Inimă curată zideşte întru mine, Dumnezeule, și duh drept înnoieşte întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda de la faţa Ta și Duhul Tău cel Sfânt nu-L lua de la mine. Dă-mi iarăşi bucuria mântuirii Tale Și cu duh stăpânitor mă întăreşte. Învăţa-voi pe cei fără de lege căile Tale, și cei necredincioşi la Tine se vor întoarce. Izbăvește-mă de văr­sarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de drep­tatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide și gura mea va vesti lauda Ta. Că de-ai fi voit jertfă, Ţi-aș fi dat; arderile-de-tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi. Fă bine, Doamne, întru bunăvoirea Ta, Sionului, și să se zideas­că zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptăţii, pri­nosul și arderile-de-tot; atunci vor pune pe altarul Tău viţei.


Condacele şi icoasele

Condacul 1

Apărătorule al nostru de necazuri, pentru lucrarea de multe şi mari minuni, mulţu­miri aducem ţie noi, fiii tăi; şi, ca cel ce eşti minunat şi milostiv, izbăveşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

Icosul 1

Îngerii cei din ceruri s-au mirat de tine, Părinte Dimitrie, îngerul cel pământesc, văzându-te cum, în trup fiind, ai biruit pe demonul cel fără de trup, şi, de minunile tale spăimântându-se, au stat cântându-ţi unele ca acestea:

Bucură-te, cel ce eşti om ceresc;

Bucură-te, cel ce ai fost înger pământesc;

Bucură-te, cel ce nu te-ai amă­git de lăcomia strămoşească;

Bucură-te, cel ce ai vieţuit mai presus de firea omenească;

Bucură-te, cel ce prin smere­nie cele înalte ai dobândit;

Bucură-te, cel ce pe vrăjmaş lesne l-ai biruit;

Bucură-te, cel ce, ca Abel, jertfe prin rugăciuni ai înălţat;

Bucură-te, cel ce trupul tău rob duhului l-ai arătat;

Bucură-te, cel ce te-ai făcut corabie duhovnicească;

Bucură-te, cel ce te-ai suit la înălţimea cerească;

Bucură-te, săditor al viei de taină în ogorul sufletesc;

Bucură-te, mijlocitor al iertă­rii pentru cei ce se pocăiesc;

Bucură-te, făcătorule de mi­nuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

Condacul 2

Fiind înălţat Sfântul Dimitrie în văzduhurile cereşti, priveşte către cei ce se roagă lui şi, cu bunătate părintească, dăruieşte milostivă izbăvire tuturor celor ce cântă lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 2

Înţelegerea cea neînţeleasă căutând păgânii să o înţeleagă, nu se pot dumiri de cinstitele tale moaşte, cum adică o materie nu se supune firii şi trupul nu se dă putreziciunii; iar noi cu credinţă cântăm ţie acestea:

Bucură-te, vas de Duhul Sfânt primitor;

Bucură-te, locaş dumnezeiesc de minuni izvorâtor;

Bucură-te, cel ce la fel cu cei fără de trup ai vieţuit;

Bucură-te, cel ce duhul tău către cele cereşti l-ai povăţuit;

Bucură-te, cel întru care stri­căciunea ai făcut-o nestricăcioasă;

Bucură-te, cel întru care moar­tea a ajuns neputincioasă;

Bucură-te, cel ce, ca Avraam, ţi-ai lăsat patria şi părinţii;

Bucură-te, cel ce te-ai să­lăşluit în pământul făgăduinţei;

Bucură-te, stejar cu umbră dumnezeiască;

Bucură-te, cel ce te-ai făcut tuturor masă duhovnicească;

Bucură-te, cel ce ţi-ai jertfit voia ca un alt Isaac, prin ascultare;

Bucură-te, cel ce ţi-ai înălţat cugetul minţii către bunătăţile viitoare;

Bucură-te, făcătorule de mi­nuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

Condacul 3

Putere cerească umbrind cinstitele tale moaşte, Părinte, ca dintr-un soare răspândesc ra­zele minunilor, tuturor celor ce se ating de ele şi, pe toţi de orice boală tămăduind, cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 3

Având noi racla cinstitelor tale moaşte, Cuvioase Părinte, ca la un izvor de daruri toţi cu credinţă alergăm, pentru care izbăveşte-ne, Sfinte, de vrăjmaşii mântuirii noastre, ca neîncetat să strigăm ţie:

Bucură-te, cel ce te-ai arătat stăpânitor patimilor pierzătoare;

Bucură-te, cel ce pe domnul întunericului l-ai biruit prin răb­dare;

Bucură-te, cel ce ne-ai izbăvit din robie precum Avraam pe Lot;

Bucură-te, cel ce pe fiii Agarei i-ai izgonit de tot;

Bucură-te, cel ce neamul celor smeriţi, ca pe alt Isaac, îl faci moştenitor;

Bucură-te, cel ce pe Ismael cel trufaş l-ai alungat ca pe un împotrivitor;

Bucură-te, cel ce, ca Lot, în munţii faptelor bune te-ai suit;

Bucură-te, cel ce multora cetate de scăpare te-ai dovedit;

Bucură-te, cel ce nu te-ai lăsat prins în Gomora patimilor;

Bucură-te, cel prin care ne izbăvim de văpaia ispitelor;

Bucură-te, cel ce fără întoar­cere ai lepădat cele de jos;

Bucură-te, cel ce prin bună veghe ai slujit lui Hristos;

Bucură-te, făcătorule de mi­nuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

Condacul 4

Vifor de multe ispite şi fur­tuni de multe nevoi învăluindu-ne pe noi, Sfinte, cu credinţă aler­găm la tine, ca, prin rugăciunile tale cele bineprimite, să le pre­schimbi pe toate în bună linişte şi, astfel, prin tine să cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 4

Auzit-am, Sfinte Părinte, de viaţa ta cea dumnezeiască; văzut-am şi minunile tale şi, îndulcindu-ne de binefacerile pe care ni le arăţi în toată vre­mea, credem îndrăznirii tale către Dumnezeu, pentru care grăim ţie unele ca acestea:

Bucură-te, al bolnavilor doc­tor iscusit;

Bucură-te, cel ce pe cei îndră­ciţi i-ai izbăvit;

Bucură-te, întărire a bătrânilor;

Bucură-te, învăţător al tine­rilor;

Bucură-te, îmbrăcăminte a celor goi;

Bucură-te, mângâiere a celor din nevoi;

Bucură-te, grabnic ascultător al celor ce te cheamă;

Bucură-te, izbăvitor al celor cuprinşi de teamă;

Bucură-te, temei întăritor al credinţei noastre adevărate;

Bucură-te, nou învăţător al vieţii celei curate;

Bucură-te, cel ce ai slujit lui Dumnezeu cu bunăvoire;

Bucură-te, cel ce te-ai asemă­nat Lui, prin îndumnezeire;

Bucură-te, făcătorule de mi­nuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

Condacul 5

Cale de Dumnezeu umblată arătându-ne nouă cu ostenelile vieţii tale, Sfinte, pe toţi ne în­veţi ca, prin curăţie şi duhovni­cească smerenie, slujind lui Dum­nezeu, să cântăm Lui: Aliluia!

Icosul 5

Văzând, Sfinte Dimitrie, lo­cuitorii Basarabovului lumină în apa Lomului, au socotit că este o comoară; dar, după ce au scos sfintele tale moaşte, văzând că reverşi minuni şi izvorăşti tămă­duiri tuturor, spăimântându-se de mirare, toţi grăiau către tine unele ca acestea:

Bucură-te, comoara Basara- bovului;

Bucură-te, cel ce ai sfinţit apa Lomului;

Bucură-te, cel ce jugul Dom­nului pe umeri l-ai luat;

Bucură-te, cel ce pe acesta uşor tuturor l-ai arătat;

Bucură-te, odraslă frumoasă a peşterii cele sfinte;

Bucură-te, îndrumător al celor cu bună minte;

Bucură-te, cel ce ai izbăvit pe fecioara cea îndrăcită;

Bucură-te, veselia părinţilor ei cea nepovestită;

Bucură-te, întărirea surorilor celor cu credinţă fierbinte;

Bucură-te, cel prin care s-au învăţat a cinsti cele sfinte;

Bucură-te, îndreptătorul lui Lavrentie cel fără socoteală;

Bucură-te, cel ce pe toţi îi înveţi să vină la tine cu sfială;

Bucură-te, făcătorule de mi­nuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

Condacul 6

Mărturisitorii de Hristos, fiii tăi duhovniceşti, sunt martorii minunilor tale, Cuvioase Părinte; pentru aceasta, daruri de mul­ţumire cu netăcute glasuri lui Dumnezeu înalţă, cântându-I: Aliluia!

Icosul 6

Strălucind tu în pământul nostru, ai izgonit întunericul păgânătăţii, că stăpânirea lui, nerăbdând venirea ta, a căzut; iar noi, primind izbăvire, grăim către tine unele ca acestea:

Bucură-te, surpător al păgâ- nătăţii;

Bucură-te, sprijinitor al creş­tinătăţii;

Bucură-te, cel ce, la fel cu Moise, ţii al Crucii toiag;

Bucură-te, cel ce neputinţa vrăjmaşului ai dat-o în vileag;

Bucură-te, cel ce pe Faraon cel nevăzut l-ai înecat în marea lacrimilor tale;

Bucură-te, cel ce şi pe asupri­torul cel văzut l-ai biruit prin mijlocirile tale;

Bucură-te, stâlp de foc al cre­dinţei;

Bucură-te, călăuză spre pă­mântul făgăduinţei;

Bucură-te, nor răcoros, cu bună umbrire;

Bucură-te, şi ne păzeşte sub a ta ocrotire;

Bucură-te, cel ce la vreme de lipsă ne hrăneşti cu îndestulare;

Bucură-te, cel ce totdeauna ne dai ajutor cu îmbelşugare;

Bucură-te, făcătorule de mi­nuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

Condacul 7

Voind Dumnezeu a ne mân­gâia pentru multe nevoi şi neca­zuri, te-a dat nouă ocrotitor; dar noi te cunoaştem pe tine şi pă­rinte şi făcător de minuni; pentru aceasta, mulţumind pentru înţelepciunea Lui cea negrăită, Îi cântăm: Aliluia!

Icosul 7

Arătat-a făptură nouă, trimi- ţându-te Făcătorul pe tine la noi, cei ce suntem făcuţi de El; că focul războiului şi al robiei s-a stins, pe vrăjmaşi cu ruşine i-ai întors şi boala ciumei ca un fum a pierit; iar noi, cei izbăviţi de acestea, neîncetat strigăm ţie:

Bucură-te, râvnitor ca un alt Ilie;

Bucură-te, cel ce, precum acela, ai locuit în pustie;

Bucură-te, cel ce ai biruit pe prorocii înşelăciunii;

Bucură-te, cel prin care s-au ruşinat împletitorii minciunii;

Bucură-te, cel ce ai potolit fla­căra războiului cea stricătoare;

Bucură-te, cel ce ai făcut să în­ceteze molima cea vătămătoare;

Bucură-te, cel prin care câşti­găm ploi la vreme potrivită;

Bucură-te, cel prin care rugă­ciunea ne este împlinită;

Bucură-te, cel ce car de foc prin fapte bune ţi-ai lucrat;

Bucură-te, cel ce prin ele la cer te-ai înălţat;

Bucură-te, cel ce nu cojocul, ci trupul tău ni l-ai lăsat ca bine­cuvântare;

Bucură-te, cel prin care pri­meşte cele de folos fiecare;

Bucură-te, făcătorule de mi­nuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

Condacul 8

Văzând viaţă străină, să ne înstrăinăm de lume, mutându-ne mintea la cer, că pentru aceasta plăcutul lui Dumnezeu Dimitrie a vieţuit cu înstrăinare, ca să ne înveţe şi pe noi a urma vieţii lui şi, atrăgându-ne mintea la înălţi­me, să cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 8

Cu totul fiind întru cele de jos, mintea ta nicidecum nu ai dezlipit-o de la cele de sus, că, uitând de trupul tău şi de lume, ai biruit pe Veliar; iar acum, fă- cându-te părtaş cereştilor bună­tăţi, te rogi lui Dumnezeu pentru cei ce grăiesc ţie acestea:

Bucură-te, minte cerească şi înainte-văzătoare;

Bucură-te, voinţă de daruri duhovniceşti primitoare;

Bucură-te, Samuile preasfinţite;

Bucură-te, preablândule Da­vide;

Bucură-te, cel ce sabie cu două tăişuri te-ai arătat;

Bucură-te, cel ce ai tăiat cu ea pe nevăzutul Goliat;

Bucură-te, cel ce cu toată voin­ţa minţii ai slujit lui Dumnezeu;

Bucură-te, cel al cărui suflet curat l-ai dat Ziditorului tău;

Bucură-te, grabnic risipitor al bolilor;

Bucură-te, purtător de biru­inţă asupra patimilor;

Bucură-te, cel ce ne arăţi calea către împărăţia făgăduită;

Bucură-te, cel prin care câşti­găm fericirea cea nesfârşită;

Bucură-te, făcătorule de mi­nuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

Condacul 9

Toată adunarea creştinească venind, să cădem înaintea Sfântului Dimitrie: bogaţii la cel sărac cu duhul, săracii la îmbogăţitorul, sănătoşii la păzi­torul, bolnavii la doctorul cel fără de plată, drepţii la îndru­mătorul, iar păcătoşii la îndrep­tătorul şi toţi dimpreună să cân­tăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 9

Cei meşteri la cuvânt se arată faţă de tine a fi ca nişte muţi, că nu se pricep să spună în ce chip cinstitele tale moaşte, rămânând nestricate, izvorăsc bună mireasmă şi tămăduiri de tot felul; iar noi, privind o taină ca aceasta şi minunându-ne, strigăm către tine acestea:

Bucură-te, ocrotitor şi po- văţuitor;

Bucură-te, dascăl şi îndru­mător;

Bucură-te, cel ce prin fapte ai propovăduit pe Hristos;

Bucură-te, cel ce te-ai făcut chip pocăinţei cu folos;

Bucură-te, luminător strălucit al acestei ţări;

Bucură-te, mângâietor al po­porului cuprins de întristări;

Bucură-te, cel ce, ca pe un cort sfânt, ne-ai lăsat trupul;

Bucură-te, că, întâmpinând moaştele tale, săltăm cu duhul;

Bucură-te, că, apropiindu-ne de ele, le cinstim cu smerenie;

Bucură-te, că, sărutându-le, ne umplem de sfinţenie;

Bucură-te, că, rugându-ne ţie înaintea lor, de boli ne tămăduim;

Bucură-te, că, închinându-ne lor, din primejdii ne izbăvim;

Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

Condacul 10

Vrând Făcătorul tuturor făpturilor să ne izbăvească de înşelăciunea vrăjmaşului, te-a trimis ca pe un apostol la noi, ca prin tine să ne învăţăm a ne depărta de toate înşelăciunile lumii şi prin viaţă curată a ne apropia de Dumnezeu, ca să-I cântăm: Aliluia!

Icosul 10

Zid eşti credincioşilor şi turn neclintit tuturor celor ce caută la tine sprijin, că Făcătorul cerului şi al pământului te-a făcut pe tine vas ales, primitor de daruri duhovniceşti; pentru aceasta, ca la un reazem tare alergăm noi şi cu bună nădejde grăim ţie acestea:

Bucură-te, om al lui Dum­nezeu, vieţuitor pe pământ;

Bucură-te, împlinitor al po­runcilor Noului Legământ;

Bucură-te, întărire a credinţei adevărate;

Bucură-te, icoană însufleţită a vieţii curate;

Bucură-te, stâlp de sprijinire în primejdii;

Bucură-te, reazem neclintit al nădejdii;

Bucură-te, cel ce ai dat înşe­lăciunea la iveală;

Bucură-te, cel ce ne-ai scăpat de primejdii cu îndrăzneală;

Bucură-te, cel ce, în ceruri locuind, vezi pe Dumnezeu; Bucură-te, cel ce acolo te bucuri întru Duhul mereu;

Bucură-te, cel ce întru cele de sus împărăteşti cu Hristos;

Bucură-te, cel ce de acolo pri­veşti spre noi, cei de jos;

Bucură-te, făcătorule de mi­nuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

Condacul 11

Prin tine, Părinte, aducem lui Dumnezeu din tot sufletul cântări şi mulţumiri, pe care pri- mindu-le, roagă, dimpreună cu toată ceata Cuvioşilor, pe blân­dul Iisus, Dumnezeu-Omul, să ne dăruiască iertare, dezlegare de păcate şi milă în ziua Jude­căţii, nouă celor ce-I cântăm Lui: Aliluia!

Icosul 11

Făclie purtătoare de lumină eşti între Sfinţii Cuvioşi, precum şi împreună-locuitor cu toţi Sfinţii; pentru aceasta se bucură de tine, Sfinte Dimitrie, şi Tatăl ceresc dimpreună cu Fiul şi cu Duhul Sfânt, iar noi, cu duhul pri­vind acestea, strigăm către tine:

Bucură-te, podoabă frumoasă a Cuvioşilor;

Bucură-te, nevoinţă cu osârdie a sihaştrilor;

Bucură-te, următor al marelui Antonie;

Bucură-te, cel întocmai la obicei cu Onufrie;

Bucură-te, cel asemănător cu Pavel Tebeul la măsura ne- voinţei;

Bucură-te, alt Pavel cel Simplu, întru răbdarea umilin­ţei;

Bucură-te, cu Ammon, cu Ahila şi cu Agatonie;

Bucură-te, cu Antim, cu Amonata şi cu Amonie;

Bucură-te, împreună cu Gri- gorie Decapolitul;

Bucură-te, împreună cu Nicodim Sfinţitul;

Bucură-te, părinte al nostru cel de obşte folositor;

Bucură-te, izbăvitor al nos­tru grabnic ajutător;

Bucură-te, făcătorule de mi­nuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

Condacul 12

Hristoase împărate, primeşte pe mijlocitorul nostru şi împli­nitorul poruncilor Tale, care se roagă Ţie să dăruieşti Bisericii unitate, pace adâncă şi stingere dezbinărilor; să nu ne dai vrăjmaşilor noştri, nici cu mânia Ta să ne pierzi pe noi, că Tu eşti Dumnezeul nostru şi noi sun­tem poporul Tău, de la care auzi: Aliluia!

Icosul 12

Cântând dimpreună cu îngerii, cu mulţimea Cuvioşilor şi cu toţi Sfinţii înaintea Preasfintei Treimi, pomeneşte-ne şi pe noi, cei ce alergăm la tine, Sfinte, ca, izbă- Vindu-ne de toate ispitele iar de Împărăţia cerească învrednicin- du-ne, să grăim ţie unele ca acestea:

Bucură-te, mărgăritar ceresc al ascultării;

Bucură-te, diamant luminos al răbdării;

Bucură-te, duhovnicească smirnă cu lină îmbălsămare;

Bucură-te, mir ceresc, ce ne umpli de bună înmiresmare;

Bucură-te, floare neveştejită a Raiului;

Bucură-te, tămâie cu bun miros a harului;

Bucură-te, vas plin de bună­tate nemuritoare;

Bucură-te, baie de toată ne­voia curăţitoare;

Bucură-te, ocârmuitor al celor ce înoată în marea vieţii învolbu­rate;

Bucură-te, îndrumător al celor ce stăpânesc cu dreptate;

Bucură-te, tămăduitor grab­nic al trupurilor noastre;

Bucură-te, mijlocitor pentru mântuirea sufletelor noastre;

Bucură-te, făcătorule de mi­nuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

Condacul 13

O, Cuvioase Părinte, pur- tătorule de Dumnezeu, Sfinte Dimitrie, primind acest dar de rugăciune de la noi acum, izbă­veşte de toată nevoia şi scapă din chinul ce va să fie pe toţi cei ce cântă lui Dumnezeu: Aliluia!

Acest Condac se zice de trei ori. Şi iarăşi Icosul 1 şi Condacul 1.

După citirea Acatistului, ros­tim rugăciunea:

Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și preanevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii și mai slăvită, fără de asemănare, decât Serafimii, care, fără strică­ciune, pe Dumnezeu-Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Dacă este preot, acesta ros­teşte ectenia întreită, după care face otpustul obişnuit.

În lipsa preotului, după rugă­ciunea către Maica Domnului, zicem:

Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi. Amin.

Foto credit: Basilica.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com