Header image

Activitatea socială intensă este chezăşia vieţii parohiale eficiente

10:11, marți, 26 februarie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

La 24 februarie 2013, după terminarea serviciului divin în biserica „Înălţarea Crucii Domnului” în Altufievo, or. Moscova, a avut loc convorbirea Preafericitului Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril cu enoriaşii.

Cei prezenţi i-au mulţumit Preafericitului Stăpân pentru grijă manifestată în legătură cu construirea în capitală a noilor biserici, menţionând că în raionul Altufievo se simte stringent necesitatea de construire a câtorva biserici. Se simte insuficienţa bisericilor care funcţionează pentru organizarea unei vieţi normale parohiale şi participarea la ea a locuitorilor, în special, a familiilor cu copii mici, care locuiesc în zonele îndepărtate ale acestui raion populat intens al capitalei.

De asemenea, membrii comunităţii au povestit Sanctităţii Sale despre lucrul social şi de misionarism, realizat de enoriaşii bisericii „Înălţarea Crucii Domnului”.

Întâistătătorul Bisericii Ruse a menţionat importanţa faptului ca activitatea socială a parohiilor să fie adresată oamenilor în vârstă şi celor singuratici. În acest sens, conform spuselor Preafericirii Sale, sarcina parohiei constă în faptul ca în biserică oamenii nevoiaşi să găsească casă şi căldură, ca la enoriaşi să nu apară sentimentul de abandonare. Dezvoltarea activităţii în această direcţie, precum şi a altor feluri de slujire socială este chezăşia unei vieţi parohiale eficiente. „La tineretul contemporan religiozitatea trebuie să se asocieze cu fapte concrete, a subliniat Preafericitul Stăpân. Cu puterile enoriaşilor tineri, care poartă trudele cele mai importante în comunităţile noastre, trebuie să se creeze chipul creştinului activ”.

În timpul agapiei frăţeşti de după serviciul divin, Preafericitul Patriarh Chiril a menţionat că întotdeauna cu mare interes face cunoştinţă cu viaţa reală a parohiilor. „Eu întotdeauna cu bucurie vizitez parohiile din Moscova, deoarece îmi oferă posibilitate să fac cunoştinţă cu clericii noştri nu doar pe hârtie, dar şi să ne rugăm împreună, iar aceasta semnifică să avem experienţă duhovnicească de comunicare cu cei, care sunt ajutorii mei”, a spus, în special, Preafericitul Stăpân.

Mulţumindu-i parohului bisericii protoiereului Anatolii Alefirov pentru posibilitatea de a lua cunoştinţă de multe aspecte ale activităţii parohiale şi a face cunoştinţă cu enoriaşii, care poartă sârguincios diverse slujiri sociale, Întâistătătorul Bisericii Ruse a chemat comunitatea să nu se oprească la cele realizate: „Există în viaţa omenească astfel de perioade, când, ajungând la anumite rezultate, noi credem: gata, am făcut totul ce trebuia. Anume o astfel de poziţie psihologică se cunoaşte în comparaţie cu altele. Este o poziţie psihologică foarte periculoasă, ea presupune o oarecare satisfacţie de propria persoană pentru cele realizate, şi, prin urmare, o oarecare stagnare. Nici un fel de oprire nu poate fi, în permanenţă puneţi în faţa voastră noi sarcini!”

„Aceasta nu semnifică că trebuie să te extenuezi”, a continuat Preafericitul Patriarh. „Biserica nu este acel loc unde oamenii se autoflagelează. Este locul, unde ei capătă linişte sufletească şi duhovnicească şi unde se formează principii foarte importante de conduită”.

Însă obţinerea liniştii sufleteşti nu trebuie să ducă la autoliniştire şi indiferenţă. ”Pentru ca în suflet întotdeauna să ardă flacăra, trebuie în permanenţă, chiar în fiecare zi, să facem un pas mic înainte”, a conchis Preafericitul Stăpân.

Sursa: http://www.patriarchia.ru/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com