Activități filantropice și culturale de Sf. Vasile și Bobotează – finalul Campaniei „De Crăciun devii mai bun!” - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Activități filantropice și culturale de Sf. Vasile și Bobotează – finalul Campaniei „De Crăciun devii mai bun!”

9:22, miercuri, 25 ianuarie, 2023 |

Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Sectorul Sinodal Activitate Socială și Caritate al BOM a desfășurat mai multe acțiuni social-caritative și culturale cu prilejul sărbătorilor Sf. Ierarh Vasile cel Mare și a Botezului Domnului, la finalul Campaniei filantropice „De Crăciun devii mai bun!”, Ediția a IV-a.

În acest sens, a fost organizat de sărbătoarea Sf. Vasile cel Mare în colaborare cu Biserica „Înălțarea Domnului și Sfinții Ocrotitori ai Moldovei” din or. Rezina (preot-paroh prot. Stanislav Atamanenco) un concert caritabil de colinde, care s-a desfășurat în sala Palatului raional de cultură „Nicolae Lupov” din or. Rezina, cu participarea Grupului coral bărbătesc „Gnosis” al bisericii „Sf. Dimitrie cel Nou” din Chișinău, condus de Dl Serghei Crudu, pentru 40 de copii proveniți din 10 familii aflate în dificultate din or. Rezina, care au primit la final cadouri și iconițe.

De asemenea, au fost organizate acțiuni filantropice și pentru copiii plasați în Serviciul de Asistență Parentală Profesionistă din mun. Chișinău, cât și pentru copiii de la Centrul pentru copii cu necesități speciale „Atenție” din Capitală.

Totodată, daruri și cadouri de sărbători au primit zeci de familii numeroase din mun. Chișinău, Căușeni și din mai multe localități limitrofe din țară.

Acțiunile au fost organizate din grija şi preocuparea continuă faţă de cei aflați în suferinţă, cu susținerea donatorilor și a voluntarilor Centrului Social-Misionar „Icoana Maicii Domnului Bucuria tuturor celor necăjiți” și a Centrului Social și de Caritate „Preoteasa Irina Cij” din Chișinău.

Sf. Ierarh Vasile cel Mare este una dintre personalităţile cele mai reprezentative ale secolului al IV-lea, care a adus o contribuţie de o importanţă deosebită nu doar în organizarea activităţilor caritabile, concretizate în renumita Vasiliadă, ci şi în dezvoltarea învăţăturii Bisericii despre tămăduirea omului şi practica medicală.

Să învățăm de la Sfântul Ierarh Vasile cel Mare dragostea milostivă faţă de cei umili, cel care a luptat împotriva inegalităţilor sociale şi a îndrumat pe toţi la milostenie, arătând că nu poate fi despărțită Liturghia de filantropie.
Sfântul Vasile cel Mare împreună cu Sfântul Ioan Gură de Aur sunt strămoșii spitalului modern.

Sfântul Vasile cel Mare a ridicat, în 369, într-un cartier periferic din Cezareea, un spital dotat cu personalul necesar (Epistola 94). Acest aşezământ, denumit Vasiliada, a devenit modelul multor astfel de instituţii în Capadocia şi în alte provincii. Anul înălţării celor dintâi clădiri ale marelui aşezământ de asistenţă socială şi medicală de la Cezareea Capadociei, 369, se găseşte înscris cu cinste în toate cronicile de istorie a medicinii. Este punctul de plecare a numeroase opere similare, a spitalelor răspândite în întreaga lume.

«Dar dacă vrei să slujeşti, să slujeşti în numele Domnului Hristos. Pentru că Acesta a spus: „Întrucât aţi făcut unuia dintre aceşti fraţi ai Mei, mai mici, Mie Mi-aţi făcut“ (Mt. 25, 40). Pentru că dacă ai primit pe străini, şi ai ajutat pe săraci, şi ai mângâiat pe cei în suferinţă, şi ai dat ajutor celor aflaţi în stare de nevoie, şi calamitate, şi ai servit pe cei bolnavi, toate acestea Hristos le primeşte ca făcute Lui Însuşi» (Sf. Vasile cel Mare, Constituţiile ascetice I, 1).

În această perioadă a sărbătorilor de iarnă (decembrie 2022-ianuarie 2023) s-a desfășurat un şir de activități social-filantropice, însoțite de mici spectacole de Crăciun, destinate familiilor cu un număr mare de copii sau persoane vulnerabile din municipiul Chișinău, dar și din localitățile limitrofe din țară, cât și pentru copiii și adulții cu dizabilități proveniți atât din instituțiile sociale și de stat, cât și din familii numeroase și nevoiașe, beneficiari permanenți ai Sectorului Sinodal Activitate Socială și Caritate al Bisericii Ortodoxe din Moldova.
Laudă și slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Sectorul Sinodal Activitate Socială și Caritate, www.mitropolia.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com