Adolescenţii sunt ţinta unui joc virtual care poate duce la suicid
7:41, joi, 9 martie, 2017 | Cuvinte-cheie: adolescenti, jocuri periculoase, pericolul jocurilor electronice, suicid
Administrația transnistreană atenționează părinții din regiune despre pericolul implicării copiilor, în special al celor la vârsta adolescenței, într-un joc virtual care poate duce la suicid. Părinții sunt sfătuiți să analizeze contentul accesat de copii și să reacționeze dacă ceva li se pare suspect.
Într-o postare pe pagina electronică a ministerului transnistrean de interne se precizează că moderatorii jocului virtual fac presiuni psihologice asupra copiilor prin crearea sentimentelor de singurătate, disperare şi inutilitate a vieţii, transmite IPN.
Pe reţelele de socializare există grupuri care poartă numele de „grupuri ale morţii”. Moderatorii mizează pe instabilitatea psihico-afectivă a adolescenților şi îi atrag într-un joc periculos. Zilnic, celor implicaţi în joc li se dă o sarcină, cea finală fiind suicidul. În acelaşi timp, moderatorii jocului deţin informaţii despre adolescent, prin intermediul cărora fac presiuni asupra acestuia.
Părinţii sunt atenţionaţi să ia măsuri în cazul în care copilul nu doarme suficient şi, chiar dacă merge la somn devreme, să verifice dacă cu adevărat doarme în primele ore ale dimineţii. Să verifice dacă nu au semne lăsate de tăieturi pe mâini şi picioare. Un semn de îngrijorare prezintă desenele adolescentului cu balene, fluturi, unicorni ceea ce simbolizează că adolescentul se izolează de lumea înconjurătoare.
La fel, un semn de îngrijorare pentru părinţi trebuie să fie şi faptul că pe reţelele de socializare copilul aderă la grupuri cu următoarele denumiri: „Balenele înoată în sus”, „Trezeşte-mă la 04.20”, „f57, f58”, „Casa liniştită”, „Rina”, „Niapoca”, „Marea balenelor”, „50 de zile până la…” şi la hashtag-urile: casabalenelor, calealactee, 150destele, ff33, d28, vreauinjoc. Totodată, părinţii trebuie să fie atenţi dacă copilul poartă discuţii pe viber sau alt tip de messenger cu persoane necunoscute, de la care primeşte indicaţii ciudate.
Părinţii sunt îndemnaţi să discute cu copiii şi să le dea de înţeles că nu sunt singuri. Totodată a fost lansată şi o linie fierbinte, cu numărul de telefon: 0 800 22 800, apelurile sunt gratuite şi anonime.
Sursa: www.ipn.md