Header image

Adunarea Festivă dedicată lansării Anului Ștefan cel Mare și Sfânt, Domnitor al Moldovei

21:18, vineri, 2 februarie, 2018 | Cuvinte-cheie: , , ,

Vineri, 02 februarie 2018, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir a participat la Adunarea Festivă dedicată lansării Anului Ștefan cel Mare și Sfânt, Domnitor al Moldovei.

Evenimentul a avut loc la Palatul Republicii și a demarat cu un Tedeum închinat marelui domnitor, oficiat de către ÎPS Mitropolit Vladimir și un sobor preoțesc.

La Adunarea Festivă a onorat cu prezența Președintele Republicii Moldova, Excelența Sa, dl Igor Dodon, academicieni, deputați și diplomați.

În alocuțiunea sa, Mitropolitul Vladimir a adus un omagiu emblematicului voievod moldav, menționând: „Marele Voievod a fost deopotrivă om al dreptății și al iubirii creștinești, al iertării dușmanilor săi. Semnele sfințeniei lui Ștefan cel Mare le găsim în viața lui și în moștenirea pe care a lăsat-o. Și-a purtat crucea: de domn – cu grija în inimă pentru o țară mereu în creștere și pentru un popor mereu amenințat cu islamizarea. Hristos l-a curățit și l-a sfințit, dându-i o credință nestrămutată și ajutor în biruințe, iar înfrângerile i-au fost spre încercare și răbdare.”

În vederea marcării anului Ștefan cel Mare și Sfânt, Președinția Republicii Moldova aprobat un Plan de acțiuni care conține 50 de măsuri de amploare în domenii precum istoria, cultura, educația, sport.

Astfel, vor fi organizate expoziții, dediacte lui Ștefan cel Mare, conferințe științifice, competiții sportive, editate lucrări (științifice și de popularizare), organizate concerte, produse filme, desfășurate diferite concursuri tematice.

Totodată, din Turcia și Grecia, de pe Sfântul munte Athos, vor fi aduse mai multe relicve istorice și bisericești, legate de numele Domnitorului Ștefan cel Mare care vor fi expuse în Moldova.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com