Ajunul Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, la catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Ajunul Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, la catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

13:29, joi, 18 ianuarie, 2024 | Cuvinte-cheie: ,

Joi, 18 ianuarie 2024, în Ajunul sărbătorii Botezului Domnului, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare,  la catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău având alături în rugăciune pe prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretarul mitropoliei și eclesiarhul catedralei, slujitorii și enoriașii sfântului locaș.

Pentru a fi întâmpinat aşa cum se cuvine Botezul Domnului, ziua de 18 ianuarie, cunoscută şi ca Ajunul Bobotezei, este rânduită ca zi de post aspru sau chiar post negru pentru cei care doresc şi nu au slăbiciuni trupeşti.

La sfânta liturghie, enoriașii s-au rugat împreună cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova ca Dumnezeu să-i binecuvânteze și să-i învrednicească să se bucure deplin de această zi importantă, premergătoare unui eveniment ales pentru creștinătate – Botezul Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

După Liturghie, în scuarul catedralei mitropolitane, Înaltpreasfințitul Vladimir a sfințit Aghiasma Mare.

***

Termenul de „aghiasmă” provine de la cuvântul grecesc „agiasmós” (αγιασμός) care înseamnă „sfințire”.

Slujba Aghiasmei Mari se săvârşeşte atât în Ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii binecuvântează apoi casele credincioşilor, cât şi în însăşi ziua Bobotezei, când se sfinţeşte Aghiasma pe care credincioşii o iau la casele lor, pentru tot anul.

Aghiasma Mare se păstrează la loc de cinste, în vase curate, în care se pune de obicei un fir de busuioc. Agheasma se consumă timp de opt zile la rând, mai ales de la Ajunul Bobotezei până la Odovania praznicului.

Apa sfințită în Ajun și la Botezului Domnului este „izvor de nestricăciune, izvor de sfințire, vindecare de boli, alungare de puteri potrivnice ale duhurilor diavolești, spre curățirea sufletelor și a trupurilor, spre dezlegare de păcate, spre tot lucrul cel de folos” (din rânduiala Sfințirii celei Mari a apei).

La Slujba Aghiasmei Mari au participat credincioși care au luat apă sfințită ce este folosită pe parcursul întregului an,  dar și în caz de boală sau în mari ispite și încercări.

Transmisiune în direct pe facebook: Ajunul Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, la catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău.

Transmisiune în direct pe youtube: Ajunul Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, la catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, https://mitropolia.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com