Header image

Alarmant! IDIS Viitorul: Numărul avorturilor este în continuă creștere

10:35, miercuri, 29 ianuarie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Femeile din Republica Moldova nasc astăzi tot mai puțini copii și recurg tot mai des la avorturi. Un studiu prezentat de IDIS Viitorul arată că în 2012, numărul nașterilor a fost doar de 2,6 ori mai mare decât numărul avorturilor.

Astfel, în 2012 s-au născut 39435 de copii și au fost înregistrate 36-48 de avorturi la 100 de nou-născuți. În același an, la o femeie de vârstă reproductivă îi revenea în mediu 1,3 copii, mult mai puțin decât este necesar.

O altă problemă stringentă vizează tendința în creștere a nașterilor și avorturilor în rândul tinerelor adolescente. ”În jur de 10-20 de avorturi au loc în ultimii ani la copiii de până la 15 ani. Ponderea avorturilor timpurii (sub 20 ani) a constituit în 2012 – 9,4%. Femeile din familii cu venituri reduse efectuează mai puține întreruperi de sarcină, diferența fiind de 10%”, a precizat autoarea studiului, Diana Cheianu.

Cât privește mortalitatea maternă, în 2010, Moldova s-a aflat pe primul loc în regiunea europeană la acest capitol. La fel de înaltă este și incidența mortalității infantile, precum și infertilitatea – 16%.

Autoarea studiului recomandă instituțiilor responsabile să dezvolte programe educaționale pentru tinerele mame și să orienteze tinerii spre programele de educație formală şi informală existente.

Sursa: www.jurnal.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com