Alegerile Patriarhului Bulgariei: Politică, uneltiri și voia lui Dumnezeu - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Alegerile Patriarhului Bulgariei: Politică, uneltiri și voia lui Dumnezeu

11:20, vineri, 21 iunie, 2024 | Cuvinte-cheie: ,

Biserica Bulgară va alege în curând un nou Patriarh. Este foarte greu de spus cine va ocupa această funcție, dar deja se știe cine cu siguranță va candida pentru ea.

Întrebarea cine va deveni următorul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare (BOB) rămâne deschisă și generează un larg interes în rândul credincioșilor și al societății. Pentru oameni și presă, acest lucru rămâne un secret. Totuși, mitropolitul Nicolai de Plovdiv consideră că știe răspunsul la această întrebare, sau cel puțin, așa crede.

Sprijinul pentru mitropolitul Naum

Mai multe persoane apropiate de mitropolitul de Plovdiv au declarat că cel mai bun candidat pentru funcția de patriarh este mitropolitul Naum de Ruse. Ei susțin că patriarhul ar trebui să fie un tată iubitor, car va purta grijă atât de Biserică, cât și de enoriașii ei și că mitropolitul Naum este cel mai potrivit pentru acest rol.

În realitate însă, mitropolitul Naum reprezintă tabăra pro-Fanar. El este necesar în special pentru a implementa planurile politice ale fondatorului și președintelui partidului politic „Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei” (CDEB), Boyko Borissov.

Borissov urmărește cooperarea cu Occidentul, integrarea Bulgariei în alianța euro-atlantică și, dacă nu o ruptură cu Rusia, atunci cel puțin o evadare din câmpul de influență a acesteia.

Pe 4 iunie 2024, acest politician s-a întâlnit cu mitropolitul Naum, care, potrivit analiștilor bulgari, trimite un semnal ce fel de om Borisov vrea să vadă în fruntea Bisericii Bulgare.

La întâlnire a participat și fostul viceprim-ministru și ex-ministrul Afacerilor Externe al Bulgariei Maria Gabriel, colegă și asistentă directă al lui Borisov.

Legăturile politice și ambițiile mitropolitului Nicolai

Un prieten apropiat al lui Borissov este mitropolitul Nicolai de Plovdiv, pe care presa bulgară l-a acuzat de amestec politic excesiv. În plus, mitropolitul Nicolai este un cunoscut intrigant și „politic bisericesc” adesea considerat „cardinalul gri” al Bisericii Bulgare.

El a fost cel care a inițiat slujba comună cu schismaticii ucraineni la Fanar și el este cel care încearcă să influențeze membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe Bulgare pentru a-i forța să aleagă candidatul „potrivit”.

Iată un exemplu:

La propunerea mitropolitului Nicolai de Plovdiv, la ședința din mai a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, arhimandritul Dionisie a fost numit asistent al mitropolitului Antonie al Europei de Vest pentru organizarea alegerii succesorului regretatului Patriarh Neofit.

Nu toți membrii Sinodului au susținut această decizie. Aceiași mitropoliți care s-au opus mai devreme alegerii noului episcop Arsenie de Sliven, au votat împotriva numirii lui Dionisie, dar s-au trezit din nou în minoritate.

O întrebare: De ce aceștia erau împotriva lui Dionisie?

În text nu se oferă un răspuns direct la motivul pentru care ei au fost împotriva lui Dionisie. Totuși, dat fiind contextul, se poate deduce că opoziția față de Dionisie provine probabil din motive similare care au condus la opoziția acestora față de alți candidați favorizați de mitropolitul Nicolai, cum ar fi manevrele politice și dorința de a preveni consolidarea puterii în cadrul unei facțiuni concrete in Biserică. Acești mitropoliți ar fi putut să-l privească pe Dionisie ca pe un alt instrument al ambițiilor și influenței politice ale mitropolitului Nicolaei, cu care erau în contradicție.

Scandalurile apărute în jurul lui Dionisie

Adevărul este că arhimandritul Dionisie a fost înlăturat din funcția sa de paroh al catedralei Sf. Alexandru Nevski după o serie de scandaluri. Nu numai că a fost demis din funcție, dar i s-a interzis să săvârșească slujbe și a fost înființată o comisie specială care să investigheze numeroasele sale încălcări. Totuși, rezultatele lucrului comisiei nu au fost niciodată făcute publice, pe când Dionisie a batjocorit public decizia Sinodului de a-l trimite la mănăstirea Rila în calitate de penitență, loc unde nu a mers niciodată. În Bulgaria, se spune că Dionisie nu a fost niciodată un adevărat călugăr și că nu a avut o slujire monahală.

În anii 2007-2008, Dionisie a fost un lobbyist activ pentru Vasile Bojkov, susținându-i interesele în parlament. Bojkov este un oligarh, unul dintre cei mai bogați oameni din Bulgaria, acuzat de mai multe crime, inclusiv de ucidere, și care a fugit în Dubai.

Numele lui Dionisie este asociat și cu așa-numitul „scandal arhon”, în care clericii bisericești vindeau titluri false pentru sume mari de bani. Dionisie a fost implicat în acest lucru, sfătuindu-l pe episcopul Tihon cum și de la cine să strângă bani pentru astfel de „titluri”, ceea ce este un exemplu elocvent de simonie.

În 2020, Dionisie a participat activ la proteste, apărând adesea în compania Renetei Indzhova, un fost prim-ministru interimar al Bulgariei. Totuși, el în curând s-a dezamăgit de Indzhova și s-a alăturat echipei lui Boyko Borissov, ajungând sub aripa mitropolitului Nicolai de Plovdiv.

Manipulări si dezbinări în Sinod

În Bulgaria se crede că mitropolitul Nicolai de Plovdiv ar fi dispus să-l numească pe Dionisie asistent în organizarea alegerilor pentru noul Patriarh și intenționează să-l promoveze pe scandalosul arhimandrit în funcția de secretar general al Sfântului Sinod. Totuși, scandalurile sale din trecut și legăturile cu interesele politice și de afaceri nu numai că provoacă indignare în rândul credincioșilor, dar și pun la îndoială obiectivitatea și transparența viitoarelor alegeri patriarhale.

Mai mult, situația din Sinodul Bisericii Ortodoxe Bulgare este de așa natură încât totul se va decide literalmente printr-un un singur vot. În prezent, există două partide: unul care îi susține pe liberali (pro-Fanar) și celălalt care îi susține pe conservatori (denumit pro-ruși). Cel mai probabil candidat din grupul pro-Fanar este, după cum am menționat mai sus, mitropolitul Naum de Ruse, în timp ce candidatul partidului conservator este mitropolitul Ioan al Varnei. Totuși, și mitropolitul Gabriel de Loveci și-a depus candidatura pentru a doua oară și nu este clar cum se va comporta mitropolitul Nicolae însuși (oficial, el nu a refuzat să ia parte la alegeri).

De asemenea, trebuie menționat că pentru a deveni Patriarh, un candidat trebuie să obțină 10 din 14 voturi. Actualul raport de putere este 8 la 6 în favoarea liberalilor. În această situație, Patriarh ar putea deveni o figură de compromis. De exemplu, unul dintre mitropoliții mai în vârstă care nu urmărește nimic extraordinar — cel mult o figură de tranziție. Adevărat, este încă imposibil de prezis cât de supusă va fi această persoană – istoria cunoaște exemple când „indivizii de compromis”, după ce au primit putere, au devenit absolut intransigenți.

Oricum, este foarte greu de afirmat ceva sigur. Atât liberalii, cât și conservatorii au șanse. În plus, majoritatea credincioșilor susțin al doilea partid. Prin urmare, putem să nu ne îndoim de faptul că se va exercita presiune asupra ierarhilor cu privire la alegerea Patriarhului. Timpul va arăta cine va ceda acestei presiuni. Deocamdată, tot ce putem face este să ne rugăm.

Sursa: https://spzh.live/ro/

User-agent: Amazonbot # Amazon's user agent Disallow: /
Contact Form Powered By : XYZScripts.com