Alexandru Plămădeală și lecția de veșnicie - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Alexandru Plămădeală și lecția de veșnicie

15:14, joi, 9 noiembrie, 2023 | Cuvinte-cheie: , ,

Iurie Colesnic. 9789975865319. CARTIER. C(ART)IER. 2021. 166×240, legat. 380.

Ideea cărții mi-a apărut încă în 1978, când, fiind tânăr specialist la un institut de proiectări, după o săptămână petrecută la masa de desen și plictisit să proiectez o ușă pentru un frigider industrial, a mers într-o sâmbătă de septembrie la Biblioteca pentru copii „Ion Creangă”, deoarece în Biblioteca Republicană pe atunci nu erai admis prea ușor. Acolo, printre alte cărți, mi-a nimerit cartea lui A. Cândea „Alexandru Plămădeală”, mică, cu informații sumare, scrise de un om care l-a cunoscut personal pe sculptor. Aceasta m-a intrigat și mi-am propus să scriu o carte despre cunoscutul artist plastic. Lucrând la Arhiva Națională, a găsit documente în care figura elevul Școlii Duhovnicești și al Seminarului Teologic Alexandru Plămădeală.

 Cu anii, pe măsură ce se acumulau noi informații, am început să public materiale la această temă. Și, în sfârșit, am ajuns la un portret de creație, care se înscrie în seria de cărți-portret pe care le-am editat anterior: „Alexei Mateevici –Doina dorurilor noastre”( 1990), „Profetul nemuririi noastre. Constantin Stere”  (2005), „Apostolul Unirii. Pan. Halippa”( 2006), „Enigma Petre Draganov” (2006), „Prima organizație din Basarabia – Pământenia de la Dorpat” (2008 ), „O călăuză veșnică a țărănimii – Moș Ion Codreanu” (2009). Am încercat să înțeleg mobilul interior al creatorului Alexandru Plămădeală și felul cum a reușit să fondeze o școală de arte, modelul căreia, în viziunea minunatului pictor Ion Teodorescu-Sion, trebuia preluat de Academiile de Artă din România. Tot în rândul marilor realizări se înscrie monumentul lui Ștefan cel Mare, devenit simbol al mișcării naționale și eram convins că acei care merg și depun flori la monument, sunt datori să cunoască viața și calea de creație a marelui artist.

Întreaga operă sculpturală a lui Alexandru Plămădeală este una de pionierat pentru Basarabia, dar trebuie să ştim că el nu este singurul sculptor care a activat în această perioadă, pornind tot de la şcoala din Chişinău şi aprecierea operei lui trebuie făcută în comparaţie cu trei planuri temporale: primul – ceea ce a fost creat în spaţiul autohton; doi – ceea ce a fost creat în aceeaşi perioadă în spaţiul românesc şi trei – ceea ce este creat, în acelaşi timp, în spaţiul european.

Comandă cartea: https://cartier.md/libraria/arta/alexandru-plamadeala-si-lectia-de-vesnicie/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com