Alexandru Tudor evocă momentele tensionate care l-au apropiat de Dumnezeu - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Alexandru Tudor evocă momentele tensionate care l-au apropiat de Dumnezeu

Fostul arbitru Alexandru Tudor a evocat sâmbătă seară,  în emisiunea „Profesioniștii”, momentele tensionate din carieră care l-au apropiat de Dumnezeu, suferințele și convingerile sale morale și religioase. El a amintit semnul pe care l-a primit de la Dumnezeu prin Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava într-o situație foarte presantă.

„Trăind în situații foarte stresante, am descoperit pe Dumnezeu”, a evocat actualul manager al Centrului de copii și juniori al FCSB.

”Un semn pentru mine de la bunul Dumnezeu

„Am primit o delegare la un meci de baraj între Foresta și FC Baia Mare și secretarul comisiei de atunci mi-a spus în felul următor: «Du-te acuma și dă-te indisponibil la Policlinica pentru sportivi pentru că vor să te dea afară din arbitraj cu acest meci»”, a istorisit Alexandru Tudor care era convins că putea fi eliminat chiar dacă nu greșea nimic.

Era atât de stresat încât nu a vorbit cu nimeni și nici nu a putut se pregătească de meci în mod obișnuit, ci a ieșit pe străzile Sucevei.

„Prin fața mea a trecut un camion din acela vechi. Din camionul respectiv se ridicau și coborau, pentru mine la momentul ăla, niște popi. Erau niște călugări care luau agheasmă și aruncau pe oamenii din jur”, a spus fostul arbitru care se întâlnise cu tradiționala procesiune ce are loc la Suceava pe 24 iunie cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou.

„Nu pricepeam ce se întâmplă”, a mărturisit acesta. „M-au stropit pe față și am avut așa o trezire. Apoi m-am dus la meci așteptând să fiu distrus”.

„Și acum țin minte o situație importantă din jocul respectiv în care un jucător a simulat și în care dacă era pusă dintr-un anumit unghi putea să devină o vină a mea foarte mare că nu am acordat penalty, deși el a simulat și eu știam treaba asta, văzusem de aproape”.

„Aș fi putut să fiu distrus la meciul respectiv”, a insistat Alexandru Tudor.

„La sfârșit, nimeni nu îmi spune nimic. Observatorul la ultimul meci îmi dăduse nota 4 sau 5. Acum, liniște și pace. Observatorul mi-a dat nota 9.5. Nu există așa ceva la noi. Nu poți să meriți o asemenea notă la arbitraj”.

„Toate lucrurile s-au așezat într-un făgaș fericit și când ajung acasă aflu de ce. Mă uit în calendar și văd: «Aducerea moaștelor sfântului Ioan cel Nou de la Suceava» care era în camionul respectiv. Era zi de mare sărbătoare în Suceava. Și Atunci am înțeles că este un semn pentru mine de la bunul Dumnezeu că nu se întâmplă lucruri rele fără să îngăduie El”, a spus Tudor, la TVR.

Tudor a vorbit cu seninătate despre nedreptățile care i s-au făcut și despre criticile sau jignirile primite motivând că acestea îl cresc spiritual.

„Nedreptatea este o modalitate de a te crește pe tine sufletește. Nedreptatea este un drum foarte folositor fiecărui suflet. În momentul în care reușești să primești nedreptatea te îndrepți către bucurie”.

Arbitrul cu cele mai mai multe partide de Liga I a evocat la TVR și momentele de suferință prin care a trecut la 18 ani, atunci când visa să devină fotbalist, dar a fost împușcat în picioare, în timpul evenimentelor din 1989.

El a spus că este conștient că a fost voia Domnului și nu simte acel lucru ca pe un „vis retezat”, ci că așa a hotărât Dumnezeu pentru el, o altă direcție.

”Am simțit că sufletul meu zboară

Tudor a evocat la Profesioniștii și prima sa spovedanie „profesionistă”, adevărată. El a menționat că nu se simțea împlinit de spovedanie și a căutat mult până și-a găsit duhovnicul, un preot de la Mănăstirea Radu Vodă.

„Am simțit că sufletul meu zboară după ce m-am spovedit”, i-a mărturisit arbitrul Eugeniei Vodă.

„Când am plecat de acolo, eu zburam pe deasupra pământului, asta a fost senzația. Atâta bucurie.. Este ceva care te face să revii tot timpul, să încerci să te apropii de Dumnezeu”.

„Despărțitoarele”

Alexandru Tudor a mai vorbit despre disciplină și morală, despre educația copiilor săi, despre bani și despre tehnologie.

El a afirmat că băiatul său de 16 ani este singurul din clasă care nu are telefon „cu touch” și că „e nemulțumit pe de o parte, dar pe de altă parte înțelege”.

„Odată ce telefonul ăsta a ajuns stăpânul nostru, eu nu vreau ca al meu copil să fie stăpânit de un telefon ca să fie în fițe și la fel ca ceilalți”.

„Toți știm că acest telefon nu le face bine copiilor. Relația care se realizează între suflete, între oameni este cu totul alta atunci când nu ești despărțit de device-urile astea. Chiar așa le și spun eu acasă, despărțitoare” a recunoscut invitatul Eugeniei Vodă.

Banii și oamenii puternici

Fiind întrebat „cum ar arăta valiza la care ar claca Alexandru Tudor”, fostul arbitru a spus că să-ți vinzi sufletul pentru bani, pentru putere sau funcție este o chestiune penibilă, care te coboară ca om.

„Cei mai puternici oameni pe care i-am văzut în viața mea sunt oameni care au jurat să fie săraci: monahii din Sfântul Munte, oameni care sunt în stare să-ți ofere inima și viața lor numai ca să te vadă bucuros”.

Tudor a spus că a învățat de la mari jucători de fotbal că este nevoie de modestie pentru performanță. Despre sine a spus că nu se consideră nici modest nici bun, ci „consider că pot face lucruri bune”.

Întrebat ce ar face dacă ar putea impune ceva celor care îl privesc printr-un simplu fluierat, Alexandru Tudor a spus:

„A încerca să-i fac pe oameni să conștientizeze că viața e mai fericită, mai aproape de bucurie în momentul în care tu faci ceva bine pentru cel de lângă tine”.

În încheierea emisiunii, Tudor a „fluierat” finalul interviului cu fluierul suvenir primit de la FC Tottenham.

https://basilica.ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com