Anton Cehov - scriitorul meu iubit - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Anton Cehov – scriitorul meu iubit

De sărbători ne amintim de cei săraci, dar și de cei care s-au făcut pildă de milostenie și slujire. Unul din acești iubitori-de-oameni este și marele scriitor Anton Cehov pe care, pe drept cuvînt, îl putem numi doctor-fără-de-arginți.

Cehov și-a cheltuit banii pe săraci și surghiuniți. A făcut o școală cu bibliotecă pentru copiii țăranilor și a oferit îngrijire medicală gratuită pînă la moartea sa timpurie care i s-a tras de la tuberculoză. A mers personal în locurile de surghiun ale imperiului și a militat pentru reabilitarea a mii de oameni condamnați să moară în uitare.

A scris din interiorul celor mai diverși oameni, arătînd o sensibilitate plină de iubire și o cunoaștere a tainelor sufletești cu pricepere de duhovnic. Alături de Dostoevski, este scriitorul care a căutat iubirea de oameni și compătimirea pentru sufletele necăjite în tot ce a scris.

Mărturisesc că Cehov este scriitorul meu iubit, apogeul a ceea ce trebuie să fie literatura.

M-am încumetat să adun într-o carte mai multe povestiri pe teme profund duhovnicești. Unul din intelectualii ortodocși mi-a scris, la vremea apariției primei ediții a cărții, pentru a-mi spune că i-a plăcut mult cartea, doar că se simte stilul poetic al traducătorului (adică al meu), la care eu l-am asigurat că poetic este Cehov, iar poezia lui reiese mai ales din sensibilitatea cu care surprinde acel soi de trăiri umane despre care fiecare din noi crede că nimeni altul nu le-ar putea vedea și înțelege.

O carte pe care o recomand tuturor preoților pentru a deprinde sensibilitatea iubitoare față de cei mai neînsemnați oameni, sau, poate, mai ales, pentru ei. Pentru episcopi, recomand Povestirea despre arhiereul bolnav care își vede mama săracă în biserică în timpul privegherii, duioasa și stînjenitoarea revedere care va răscoli pe oricine pînă în străfunduri. Sau povestirea despre preotul bătrîn care primește vizita propriului fiu devenit străin și pentru care tatăl păstrase agonisirile lui de o viață, o sumă care s-a dovedit a fi ridicolă pentru un tînăr plin de datorii făcute la jocuri de noroc.

Citiți și vă umiliți de măreția acestui suflet pe nume Anton Cehov!

PS: Pentru că sîntem în sărbătorile legate de Nasterea Domnului, vreme în care oamenii își fac cadouri, am avut gîndul de a vă propune această minunată carte. Cartea o puteți comanda singură, sau alături de alte cărți, de pe site-ul Sophia Bucureşti – librărie&editură care este campion la expediere. Dar o puteți comanda și în pachetul cadou „clasic” împreună cu o sticlă de Rară Neagră de colecție de la Beciul Popii – în această formulă cartea ajunge cadou la vin. Link în comentarii pe profilul de facebook: https://www.facebook.com/savatie

Ieromonah Savatie Baștovoi

Contact Form Powered By : XYZScripts.com