Header image

Anul 2013 este declarat în Eparhia de Bălţi şi Făleşti anul comemorativ al sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena

11:49, luni, 3 decembrie, 2012 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Marchel, Episcop de Bălţi şi Făleşti, înştiinţăm clerul şi poporul din cuprinsul Eparhiei noastre, că anul 2013 va fi anul comemorativ al sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena. Hotărârea vine în urma propunerii din partea unor preoţi activi atât din cadrul Mitropoliei, cât şi din cel al Eparhiei noastre. Din motive obiective s-a luat această decizie, întrucît în anul 2013 se împlinesc 1700 de ani de când sfântul Constantin cel Mare a emis Edictul de la Mediolan în anul 313, prin care Biserica a ieşit din catacombe la suprafaţă, au început să se construiască biserici noi, a fost pusă spre cinstire sfânta Cruce, iar propovăduirea Evangheliei nu mai întâlnea atâtea obstacole. Încă un argument în favoarea luării acestei decizii este că, catedrala unde cel mai des slujeşte Prea Sfinţitul Marchel, are ca hram anume pe aceşti ocrotitori cereşti – pe sfinţii întocmai cu apostolii Constantin şi Elena.

Această decizie nu va fi una doar parafată, ci ea se va realiza prin măsuri practice misionare, printre care menţionăm următoarele obiective:

Vom pune accent anul acesta în predică pe mărturisirea cu îndrăzneală a credinţei din partea creştinilor, manifistarea de zel pentru îngrijirea sporită a locaşurilor de cult, anunţarea a unei lecţii aparte cu titlul: „Anul 2013 – anul omagial al sf.împ.Constantin şi Elena”, măsuri extraşcolare. Din punct de vedere liturgic preoţii doritori vor coliturghisi la catedrala „Sf.Împ.Constantin şi Elena” din Bălţi în ziua hramului. În parohii troparul se va cânta la fiecare liturghie pe tot parcursul anului 2013. De asemenea ne vom organiza ca să desfăşurăm seminare pe această temă, diferite de cele obişnuite, cu participarea nu numai al preoţilor, ci împreună cu elevi, părinţi şi alţi participanţi.
Doamne ajută tuturor!
PS Am publicat această înştiinţare aici, pentru ca site-ul oficial ephbalti.md a fost atacat, iar restabilirea o să dureze. Asta înseamnă că avem duşmani şi înseamnă că facem ceva, de le-am atras atenţia…
Contact Form Powered By : XYZScripts.com