ANUNȚ! Pelerinaj în Țara Sfântă: Întâmpinarea Luminii Sfinte, 11-15 aprilie 2023 - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

ANUNȚ! Pelerinaj în Țara Sfântă: Întâmpinarea Luminii Sfinte, 11-15 aprilie 2023

12:15, luni, 20 martie, 2023 |

Mitropolia Moldovei organizează cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, în Săptămâna Patimilor (11-15 aprilie 2023), un binecuvântat pelerinaj în Țara Sfântă (Israel).

Sunteți invitați să participați la o călătorie de suflet, în zonele cele mai cunoscute ale Creștinismului: biserici ridicate pe locurile prin care a trecut Mântuitorul și a făcut minuni, altele construite peste mormintele martirilor, mănăstiri ale căror istorie se identifică cu istoria Bisericii.

Plecarea se face cu avionul din Chișinău, pelerinii urmând să ajungă la Aeroportul Ben Gurion din Tel-Aviv.

Grupul de slujitori și pelerini va fi condus cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir de către PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan.

Pentru mai multe informații și rezervări puteți să telefonați la numărul: + 373 68 55 99 04 (viber, telegram, whatsapp).

Programul pelerinajului (11-15 aprilie 2023)

11 aprilie 2023. MARȚEA MARE.
4.00 – Întâlnirea grupului de pelerini în Aeroportul internațional Chișinău. Înregistrarea la cursă, controlul pașapoartelor
7.00 – Îmbarcarea în avion. Zborul spre Israel
9.30 – Sosire în Tel Aviv, controlul pașapoartelor, întâlnirea cu ghidul local la aeroport

Lod: orașul antic Lida, Patria Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință.
-Biserica Sf. Gheorghe – Biserică Ortodoxă din cadrul Patriarhiei Ierusalimului, din or. Lod, Israel. Biserica nouă a fost construită în anul 1872. În cripta bisericii se află mormântul Marelui Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință.

Betleem: Orașul în care S-a născut Domnul Iisus Hristos.
– Peștera Nașterii Domnului.
– Biserica Nașterii Domnului
– Icoana Maicii Domnului din Betleem
– Peștera pruncilor omorâți
– Câmpul păstorilor. Mănăstirea de pe Câmpul Păstorilor – locul în care îngerii s-au arătat păstorilor, vestindu-le Nașterea Mântuitorului
– Transfer la hotel. Cazare. Odihnă

12 aprilie 2023. MIERCUREA MARE
Micul dejun
Deplasarea spre nord. Se vor vizita următoarele obiective:
Muntele Tabor – locul Schimbării la Față a Domnului
– Mănăstirea greacă „Schimbarea la Față a Domnului”
– Icoana Maicii Domnului „Acatist”
Nazaret:
– Biserica Sf. Arhanghel Gavriil pe locul Buneivestiri a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
– Izvorul Bunei Vestiri
Cana Galileii: locul primei minuni săvârșite de Mântuitorul
-Mănăstirea greacă „Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință”
Capernaum: Mănăstirea greacă a Sfinților 12 Apostoli
Întoarcerea la hotel. Cina. Odihnă

13 aprilie 2023. MAREA JOI
Micul dejun
– Lavra Cuviosului Teodosie cel Mare
– Lavra Cuviosului Sava cel Sfințit
Muntele Ispitirii: Mănăstirea greacă de pe Muntele Ispitirii
Ierihon: Dudul lui Zaheu vameșul.
-Mănăstirea greacă
Râul Iordan: locul Botezului Domnului Iisus Hristos. Scufundarea în apele Iordanului
– Mănăstirea Cuv. Gherasim de la Iordan
– Icoana Maicii Domnului „cea care alăptează” de la Mănăstirea Sfântul Gherasim de la Iordan
– Rânduiala citirii celor 12 evanghelii la Catedrala „Sf. Treime” a Misiunii duhovnicești ruse din Ierusalim
– Întoarcere la hotel, cină, odihnă

14 aprilie 2023. MAREA VINERI
Mic dejun
Ierusalim: – Muntele măslinilor
– Mănăstirea greacă a Înălțării Domnului „Pantocrator”
– Locul Înălțării Domnului nostru, urmele picioarelor
– Mănăstirea rusească a Înălțării Domnului
– Slujba Sfintei și Marii Vineri cu Scoaterea Sf. Epitaf la Mănăstirea de maici Gornensky
– Mănăstirea Sfântului și Dreptului Simeon, Primitorul de Dumnezeu
– Cina. Odihnă

15 Aprilie 2023. MAREA SÂMBĂTĂ
– Micul dejun la pachet. Părăsirea hotelului.
– Sfânta Liturghie în Mănăstirea Sfintei Mironosițe Maria Magdalena.
– Grădina Ghetsimani
– Mormântul Maicii Domnului
-ÎNTÂMPINAREA SFINTEI LUMINI LA POARTA JAFFA A CETĂȚII IERUSALIMULUI.
JAFFA: Complexul rusesc al Dreptei Tavita
Transfer la aeroport. Zborul spre Chișinău

Prețul pelerinajului: 1199 euro

Prețul pelerinajului include:
– Zbor Chișinău – Tel Aviv – Chișinău
– Cazare în hotel 4 nopți (or. Ierusalim)
– Bagaj de mână 90 cm (40*30*20) și bagaj de cală 23 kg
– Două mese pe zi: mic dejun și cină
– Servicii de ghid
– Asigurare medicală
– Transferurile conform programului
– Intrările plătite + bacșiș pentru șoferi și ghizi

!!! Centrul de Pelerinaj nu este responsabil pentru întârzierea zborului sau alte acțiuni ale serviciului de frontieră din ISRAEL. Persoanele care au probleme cu statul Israel, au depășit termenul de ședere anterior sau au rude apropiate care lucrează acolo, vor fi întoarse cu siguranță înapoi. Rugăm respectuos să nu folosiți pelerinajul drept modalitate de a migra ilegal în Israel, deoarece cu siguranță veți fi întorși înapoi de către serviciile de frontieră și veți pierde banii Dvs.

Sfânta Lumină de la Ierusalim
De aproape 2.000 de ani, una dintre cele mai mari minuni ale creştinilor ortodocşi este aprinderea miraculoasă a Sfintei Lumini în Sfântul Mormânt al Domnului nostru Iisus Hristos în Sâmbăta cea Mare a Sfintelor Paști.
Sfânta Lumina ce se pogoară pe pământ în fiecare an şi apare la Ierusalim este Lumina Sfântă care mărturiseşte locul Invierii lui Iisus.

În toată săptămâna Sfintelor Patimi se fac rugăciuni după rânduiala creştin ortodoxă unde mii de pelerini participă la numeroasele procesiuni sfinte.
Joi se face spalarea picioarelor în amintirea lui Hristos care a spălat picioarele ucenicilor Săi după Cina cea de Taină pe Muntele Sionului– în Foişorul cel de sus – astăzi loc de pelerinaj.

Vineri seara, la orele 21:00 se începe slujba prohodului unde într-o minunată procesiune, se ocoleşte Sfântul Mormânt de trei ori alături de clerul ortodox în fruntea căruia se află Patriarhul Ierusalimului.
Sigilarea Sfântului Mormânt

Sâmbăta dis-de-dimineaţă, după Slujba Prohodului, toate luminile şi toate candelele din Sfântul Mormânt şi din toată Biserica se sting. Se aşează vată curată pe piatra de deasupra Sfântului Mormânt. Apoi se pecetluieşte uşa Sfântului Mormânt în faţa clerului şi a întregii mulţimi cu patru peceţi, adica cu două panglici de pinză alba, cu ceară şi peceţi la capete, aşezate astfel ca să formeze litera X.

Poliţia israelieană păzește din acest moment Sfântul Mormant cu stricteţe ca nimeni să nu se mai poată apropia de uşa închisă. În Biserica devenită neîncăpătoare, se află mii de oameni veniţi din toate părţile lumii pentru a vedea marea minune ce avea să se întâmple.

Sâmbăta la slujba Vecerniei, patriarhul Ierusalimului cu mulţime mare de episcopi, preoţi, diaconi şi pelerini pornesc în procesiune de la Patriarhia de Ierusalim către Biserica Sfântului Mormânt. La orele 14, sâmbătă, Patriarhul Ierusalimului cu tot clerul ortodox iese din Altar, purtându-se înaintea lor cele 12 steaguri cu însemnări din viaţa Mântuitorului şi ocolesc Sfântul Mormânt de trei ori în versuri de cântări şi în sunetele clopotelor care răsună în tot Ierusalimul:

Patriarhul îmbrăcat numai în stihar care simbolizează Giulgiurile cu care Iisus a fost înfăşurat în groapă, intră în Paraclisul Sfântului Mormânt. Un diacon ţine un potir de aur foarte preţios şi aşteaptă lângă uşa Sfântului Mormânt. Patriarhul se apleacă în genunchi stând cu capul plecat pe Sfânta Piatră şi face rugaciunea tainică. Totul este în tacere. Toată suflarea este emoţionată aşteptând Sfânta Lumină, marea Minune!

Numai arabii creştini aleargă prin Biserică, bătând din palme şi cu voci puternice în limba lor roagă pe Dumnezeu ca să vină Lumina. Deodată o adiere lină se simte pe deasupra pietrei Sfântului Mormânt. Adierea dispare şi pe Piatră începe să apară stropi. Se formează o rouă de lumină albă-albăstruie care nu arde deşi este o lumină de foc. Patriarhul Ierusalimului, adună cu mâinile lumina şi o aşează în vasul de aur. Această lumina nu arde atunci. Luând două buchete de lumânari, le aprinde din roua de lumină şi strigă: Veniţi de primiţi Lumina!

Deodată toate clopotele sună iar toata lumea este ca într-un extaz. Patriarhul este apoi ridicat pe mâini de către credincioşi care-l poartă prin toată Biserica până la Altar, împărţind Sfânta Lumină cerească mulţimii. Diaconul duce vasul cu Lumina în Sfântul Altar, care se păstrează până la Paştele viitor.

Sursa: www.mitropolia.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com