Header image

Arhiepiscopul Ieronim al II-lea îi îndeamnă pe greci să spună ”DA” la referendum

Liderul spiritual al creștinilor ortodocși din Grecia, Preafericitul Părinte Ieronim al II-lea, a renunțat la tăcerea asumată în chestiunea relațiilor dintre țara sa și Uniunea Europeană, îndemnându-i pe credincioși să voteze ”DA” la referendumul de duminică.

Arhiepiscopul Atenei și al întregii Elade le-a cerut grecilor ”să rămână în inima Europei”. A fost o intervenție rară a ierarhului, care e cunoscut pentru discreția sa în chestiuni politice sau în probleme controversate, spre deosebire de predecesorul său, Arhiepiscopul Hristodoulos.

Arhiepiscopul este una dintre cele 85 de personalități elene care au îndemnat populația să voteze ”DA” la referendum – ceea ce înseamnă să accepte condițiile impuse de creditori, oricât de grele ar fi acestea – pentru ca măcar băncile să se poată deschide și paralizia economică a țării să se oprească.

Pe de altă parte, premierul Alexis Tsipras i-a rugat pe greci să voteze ”NU”, adică să se pronunțe împotriva a ceea ce el a numit ”elementele nedemocratice și tiranice care împing Grecia în prăpastie”.

În ultima perioadă, mai mulți ierarhi greci au dat de înțeles că vor vota ”DA” la referendumul de duminică, dar o poziție oficială a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei nu a fost exprimată niciodată.

Majoritar ortodocși, grecii își respectă ierarhia și tradițiile și susțin Biserica, arhiepiscopul și mitropoliții acesteia fiind foarte influenți.

În condițiile în care sondajele de opinie nu arată o opțiune clară a votanților (44,8 % – ”DA” și 43,4 % – ”NU”), mesajele venite din partea liderilor religioși și a altor personalități în care oamenii au încredere pot decide de fapt soarta scrutinului.

sursa: orthonews.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com