Arhimandritul Ambrozie Filiuţă a trecut la Domnul - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Arhimandritul Ambrozie Filiuţă a trecut la Domnul

14:40, vineri, 25 octombrie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Părintele arhimandrit Ambrozie Filiuţă, fost mare eclesiarh al Catedralei patriarhale, s-a mutat la Domnul în noaptea de miercuri, 23 octombrie, spre joi, 24 octombrie, la vârsta de aproape 104 ani.

„Rareori se întâmplă ca un om să-şi sărbătorească propriul centenar, în sănătate şi luciditate, aşa cum a fost, până în urmă cu câteva zile, arhimandritul Ambrozie Filiuţă, născut în anul 1909, luna decembrie, ziua 19, în comuna Măluşteni, raionul Murgeni, regiunea Iaşi. A studiat la Seminarul de la Ismail şi la Facultatea de Teologie din Chişinău. Din 1937 a lucrat ca funcţionar în cancelaria Episcopiei Argeşului, iar din 1940, în acelaşi post, la Episcopia Huşilor.

La 4 ianuarie 1943 a devenit monah pe seama Episcopiei Huşilor şi a fost hirotonit ierodiacon şi ieromonah de către episcopul martir Grigore Leu, ajungând până la demnitatea de vicar administrativ. A mai fost preot slujitor la Catedrala episcopală din Roman, la catedrala din Huşi şi la mănăstirile Bogdana şi Bujoreni. În 1958 a venit preot la Catedrala patriarhală din Bucureşti, unde a funcţionat până în 1980, când a cerut pensionarea, la vârsta de 71 de ani. În perioada 1961-1963 a fost mare eclesiarh al Catedralei patriarhale.

Avea aproape 104 ani şi a locuit în Bucureşti, unde a fost îngrijit în ultimii ani de către o familie de fii duhovniceşti. A fost un om de pace, bun slujitor, un om al concordiei, al înţelegerii, permanent smerit şi atent cu aproapele“, ne-a declarat părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Slujba de înmormântare a avut loc astăzi, începând cu ora 11:00, după Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cernica.

sursa ziarullumina.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com