Asociația cultural-istorică „Noua Galilee”, o radiografie a activităților desfășurate pe parcursul a șase ani de la înființare
19:43, miercuri, 22 februarie, 2017 | Cuvinte-cheie: Arhimandrit Sofian Boghiu, asociatia noua galilee, cuconestii vechi, locuri de pelerinaj, noua galilee
O lucrare de suflet pe care am început-o cu Ajutorul Domnului în vara anului 2010 este „Noua Galilee” – o Asociație obștească, care odată înființată, și-a pus drept scop cercetarea personalităţilor eclesiale marcante şi a locurilor istorice din Republica Moldova, restaurarea şi conservarea patrimoniului cultural național și bisericesc, precum și promovarea şi aplicarea valorilor creştine în societate.
Asociația cultural-istorică „Noua Galilee” a fost înregistrată la Ministerul Justiției al Republicii Moldova la data de 10 august, anul 2010. Printre primele activități înfăptuite de membrii Asociației a fost editarea primului volumul „Oamenii lui Dumnezeu din Basarabia de altă dată”.
Cercetarea vrednicilor păstori de suflete a Basarabiei de altă dată a constituit una dintre activitățile de bază a Asociației „Noua Galilee”, în această perioadă, care în timp s-a dovedit a fi un proiect istoric și eclesial de durată.
O altă activitate în care s-au consacart membrii Asociației este înființarea Centrului Cultural Istoric CUCONEȘTII-VECHI, obiectiv amplasat pe malul Prutului, în preajma lacului de acumulare Costești-Stânca (Marea Galileei a Basarabiei), pe teritoriul comunei Cuconeștii Noi din raionul Edineț, Republica Moldova.
Centrului Cultural Istoric CUCONEȘTII-VECHI – un loc cu o energie deosebită, care ne întâmpină cu o panoramă fantastică. Această bucată de pământ are o valoare impresionantă, siturile arheologice datând tocmai din paleolitic. Este o destinație vizibilă, dar și ascunsă, turiștii reușind să vadă doar o mică parte din tot ce tăinuiește zona.
Membrii Asociației au încercat recuperarea acestui colț de rai numit Cuconeștii-Vechi. În acest sens, a fost identificat și amenajat cimitirul străvechi. Au fost efectuate lucrări la delimitarea hotarului fostei biserici cu hramul Sf. Arh. Mihail, s-a procurat un teren pentru amenajarea casei muzeu ”Părintele Sofian Boghiu”, (Arhimandrit Sofian Boghiu – personalitate eclesială notorie, originară din Cuconeștii-Vechi); s-a reparat monumentul eroilor satului și s-au instalat plăci comemorative pe locul principlalelor edificii de altădată.
Pe stânca de pe malul abrupt al Prutului, unde obișnuia să petreacă în ultimele sale vizite părintele Sofian Boghiu, a fost ridicată o răstignire din piatră de Cosăuți, iar în preajmă s-a amenajat o terasă cu vedere către r. Prut, care în toamana anului 2015, în ziua comemorării părintelui Sofian au fost sfințite de un sobor de slujitori.
În 2016, cu Ajutorul Domnului a fost finisat foișorul părintelui Sofian, parte din Complexul Memorial „Arhimandrit Sofian Boghiu”. Acest edificiu aidoma unui cuib de rândunică domină acum întreaga împrejurime și poate fi observat de la câțiva zeci de kilometri de pe ambele maluri ale Prutului.
Mai jos am realizat un raport în regim online, a celor mai importante activități desfășurate de Asociația cultural-istorică „Noua Galilee” pe parcursul a șase ani de la înființare, 2010-2016:
A fost editat Dicţionarul istorico – biografic „Oamenii lui Dumnezeu din Basarabia de altă dată”
Panihidă pentru înaintași, la cimitirul din Cuconeștii Vechi, Edineț
Rugăciunea pentru cei răposați – punte duhovnicească care leagă cerul și pământul
Pietrele vorbesc la Cuconeștii Vechi… Membrii Asociației cultural-istorice „Noua Galilee” au identificat locul bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din s. Cuconeștii Vechi, distrusă de „bezbojnici” în vremurile de tristă amintire.
Cadouri de sărbători pentru elevii gimnaziului din s. Cuconești, Edineț
Sădește un pom, ca să fii Om! Cimitirul din Cuconeștii – Vechi. Amenajarea teritoriului
Au trăit, au crezut și acum îl văd pe Dumnezeu… Slujbă de pomenire în cimitirul din s. Cuconeștii Vechi Instalarea unei pietre comemorative pe teritoriul cimitirului din Cuconeștii Vechi.
Lucrări de amenajare a terenului pentru parcul Centrului Cultural Istoric „Cuconeștii-Vechi”.
Cinci ani de la reluarea slujbelor de pomenire la străvechiul cimitirul din s. Cuconeștii Vechi
Premii și diplome de merit pentru cei mai buni elevi din Cuconeștii Noi
Asociația „Noua Galilee” – Inaugurarea sălii de trântă din s. Cuconeștii Noi
La Cuconeștii Vechi a fost sfințită o troiță în memoria Arhimandritului Sofian Boghiu
Lucrări de amenajare a parcului din cadrul Centrul cultural-istoric „Cuconeștii-Vechi”
Lucrări de construcție a unei terase cu o priveliște splendidă pe malul Prutului
A fost editat Ghidul informativ al Centrului cultural-istoric „Cuconeștii Vechi”
Campanie de colectare a fondurilor pentru reabilitarea Casei-Muzeu „Arhimandrit Sofian Boghiu”
octombrie 17, 2016 Cuvintele Credinţei la Cuconeștii Vechi, emisiune realizată de Iulian Proca, jurnalist, producător TV, membru de onoare al Asociației „Noua Galilee”.
Pe viitor membrii Asociației „Noua Galilee” își propun cu Ajutorul Domnului și a oamenilor de bună credință să realizeze următoarele obiective:
- Să ducă la bun sfârșit reabilitarea Casei-Muzeu „Arhimandrit Sofian Boghiu”.
- Continuarea lucrărilor de amenajare a parcului din cadrul Centrului Cultural Istoric Cuconeștii Vechi.
- Amenajarea Altarului de vară pe temelia fostei bisericii din s. Cuconeștii-Vechi.
- Reeditarea volumelor „Oamenii lui Dumnezeu din Basarabia de altă dată”.
- Panihid- pentru vrednicii înaintași. Paștele Blajinilor la cimitirul străvechi de pe malul Prutului.
- Tabăra de vară: „La baștina Părintelui Sofian Boghiu – Cuconeștii Vechi 2017”.
- Comemorarea a 105 de la nașterea vrednicului de pomenire Arhim. Sofian (Boghiu), 7.10.2017.
Țin să mulțumesc membrilor Asociației noastre, care pe parcursul anilor s-au implicat activ și dezinteresat în diferite lucrări: Ioan, Natalia, Dumitru, Andrei, Boris, Irina, Vladimir, Simeon și nu în ultimul rând scumpei mele soții – Magdalena, împreună cu care am lucrat cot la cot la mai multe lucrări realizate în cadrul Asociației.
Și în următorii ani, dacă va binevoi Dumnezeu, vom continua să strângem pietrele și să reînviem tradițiile, astfel, îndeplinind chemarea înaintașilor noștri…
AȘA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU!
A consemnat Preotul Mihail Bortă, Coordonator al Asociației cultural-istorice „Noua Galilee”, redactor-șef al Portalului național de gândire și atitudine ortodoxă „Moldova Ortodoxă”, www.ortodox.md