Header image

Autoritățile turcești intenţionează să restaureze mănăstirea Sumela

20:25, luni, 16 septembrie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Autoritățile turcești intenţionează să restaureze mănăstirea ortodoxă Sumela și speră că aceasta va fi inclusă în lista monumentelor UNESCO a Patrimoniului Mondial.

Mănăstirea a fost fondată în jurul anului 386, la 40 km de Trapezund  (acum Trabzon), și datorită sfinţeniei sale – icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Sumela, pictată conform tradiției de Apostolul Luca – a devenit centrul de pelerinaj principal din regiune.

Manastirea este construită pe o stâncă abruptă, la o altitudine de 1.300 m deasupra nivelului mării. Complexul mănăstirii constă dintr-o biserică în cinstea Maicii Domnului, chelii, brutărie, o școală, o bibliotecă, odăi auxiliare.

În 2010, guvernul lui Erdogan le-a permis grecilor oficierea serviciilor devine la mănăstire Sumela o dată pe an – în ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

Restaurarea clădirilor și picturilor murale se planifică să se desfăşoare în trei etape și să fie finalizată în doi ani.
În prima etapă va avea loc o cartografiere a complexului mănăstirii, în acest scop, guvernul turc a alocat deja 220 de mii de dolari, anunţă Agenția „Romfeya.”

traducere pentru ortodox.md

sursa sedmitza.ru

Contact Form Powered By : XYZScripts.com