Bilanțul Săptămânii Tineretului Ortodox
23:55, marți, 15 aprilie, 2014 | Cuvinte-cheie: ajutor, copii, desene, dragoste, elevi, familie, preot, Săptămâna Tineretului Ortodox, sat, scoala, slujba, societate, tineretul ortodox, tineri
Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, în perioada 7-13 aprilie 2014 s-a desfăşurat cea de a V-a ediţie a Săptămânii Tineretului Ortodox. Scopul acesteia a fost împrospătarea şi sporirea vieţii duhovniceşti în rândul tinerilor. Astfel, pe parcursul săptâmânii s-au desfăşurat diverse activităţi la care au participat studenţi şi masteranzi ai Universităţii de Stat din Moldova.
Săptămâna a demarat cu slujba Te Deum-ului la începutul oricărui lucru bun și bineplăcut Domnului. Serviciu divin a fost oficiat în capela studențească din cadrul Universității de Stat din Moldova, înălţându-se rugăciuni pentru luminarea minţii şi ajutor la învăţătură.
În cadrul acestei săptămâni mai mulţi slujitori ai Bisericii s-au implicat activ în desfăşurarea diverselor activităţi prilejuite acesteia.
Astfel, Părintele Octavian Moşin pe parcursul a câtorva zile s-a întâlnit cu cursanţii şi ofiţerii Academiei de Poliţie ”Ștefan cel Mare” din capitală, această activitate fiind o adevărată împrospătare sufletească pentru tinerii de la Academie.
Pr. Mihail Cij şi diaconul Veaceslav Bodarev, de sărbătoarea Bună Vestirii s-au întâlnit cu tinerii care-şi fac studiile la Colegiul Naţional de Comerţ al ASEM, participând la conferinţa „Pregătirea pentru Învierea Domnului nostru Iisus Hristos”. Iar în ziua următoare s-au întâlnit cu profesorii şi elevii Liceului de Limbi Moderne şi Management din Chișinău. Slujitorii Bisericii le-au vorbit elevilor şi profesorilor despre valorile moral-religioase şi despre comportamentul tinerilor în societate şi familie.
Preotul Aviv Ţâmbaliuc a organizat la Biserica “Sf. Irh. Nicolae” din incinta Liceului “G. Meniuc”, or. Chişinău, un moment de deosebită bucurie: 70 de copilaşi de la două grădiniţe din capitală: “Trofimaş” şi “Licurici” s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos. Micii creştini, însoţiţi de educatoare, au participat la Sfânta Liturghie. Evidentele emoţii ale copiilor au mărit fervoarea participării laLiturghie, căreia i-au oferit o deosebită notă de căldură şi vitalitate.
În mai multe instituţii de învăţământ din localităţile raionului Criuleni a reuşit să ajungă preotul Nicolae Ciobanu, care le-a vorbit celor prezenţi despre post, rugăciune şi fapte bune, precum şi despre o viaţă reînnoită în şi cu Hristos, spre care ar trebui să tindă orice creştin.
În seara zilei de miercuri, în cadrul tradiţionalelor Seri duhovnicești de la biserica “Întâmpinarea Domnului” din incinta USM, diaconul Veaceslav Bodarev a venit cu un mesaj către cei prezenţi, abordând subiectul “Tinerii ortodocşi în faţa noilor provocări”.
Iar joi seara, în aceeaşi biserică a fost oficiată Taina Sf. Maslu, de către un sobor de preoți în frunte cu parohul sf. lăcaș prot.Octavian Moșin, pentru cei care au nevoie de tămăduire trupească şi duhovnicească.
Masteranzii Universității de Stat din Moldova, de la programele de master cu caracter creştin s-au implicat şi ei în diverse activităţi desfăşurate cu acest prilej, prezentându-se în fața tinerilor din mai multe instituţii de învăţâmânt din republică cu un cu mesaj ziditor, totodată, venind şi cu îndemnul de a participa şi la alte activităţi din cadrul săptămânii tinerilor creştini.
Astfel, Săptămâna Tineretului Ortodox a avut popas la liceul ”I.L.Caragiale”, or. Orhei, unde părintele Iov Cristea, nevoitor al mănăstirii Curchi, s-a întâlnit cu elevii din clasele a XII-a pentru a le vorbi despre post, dragoste creştină şi pregătirea duhovnicească pentru Înviere.
Cu elevii de la Liceul Teoretic “M. Sadoveanu” din or. Hânceşti s-a întâlnit Cristina Balan, masteranda Facultăţii de Litere, vorbindu-le învăţăceilor despre roadele postului, despre rugăciune și despre cugetarea asupra propriilor fapte.
La Liceul Teoretic ”V. Anestiade” din satul Sărătenii Vechi, r. Telenești, s-a desfășurat o întrunire de sulet cu tinerii organizată de protoiereul Marian Boldescu, care le-a vorbit elevilor despre trăirea şi promovarea valorilor vieţii creștine în societatea de astăzi.
Preotul Petru Butnaru a organizat o întâlnire cu elevii Liceului “A. Agapie” din s. Pepeni, Sângerei. Părintele a invitat elevii în biserica din sat, unde le-a vorbit despre importanţa Sfintei Împărtăşanii, despre Patimile Mântuitorului şi despre Înviere, îndemnându-i să participe mai activ la slujbele religioase şi primirea cât mai deasă a Sfintei Împărtăşanii.
Copilaşii de la Centrul de reabilitare şi resocializare “Casa Gavroche” au întâmpinat cu drag masterandele Facultăţii de Litere: Colesnic Irena, Balan Cristina şi Lozan Natalia, care au venit în vizită la micuţii de aici. Copiii centrului provin din familii social-vulnerabile, şi deşi sunt lipsiţi de atât de necesara dragoste părintească, i-au primit pe oaspeţi cu multă căldură, molipsindu-i pe toţi cei din jur cu energie pozitivă şi voie bună.
Masterandele Diana Agache şi Natalia Plugariov au venit cu un mesaj către tinerii din satul Boşcana, Criuleni. La întâlnirea cu elevii ele au abordat împreună cu părintele Serghei Golovaci, parohul din sat, importanţa participării la slujbele religioase şi necesitatea unei vieţi creştine autentice.
Masteranda Ana Mamaliga-Cavca a discutat cu elevii din Liceul Teoretic din Ruseştii Noi despre folosul rugăciunii, postului şi frecventării bisericii. În finalul discursului său, i-a îndemnat pe elevii de la liceu să fi cu o viaţă mai apropiată de Dumnezeu şi Biserică.
În localitatea Lăpuşna, Hâncești, preotul-paroh Serghei Slănină s-a întâlnit cu elevii Liceului Teoretic, unde a desfăşurat un şir de activităţi cu caracter religios-educativ, care au culminat cu o conferinţă. În cadrul activităţii au fost implicați elevii claselor primare. S-a organizat o expoziţie cu desene şi aplicaţii de Paşti, concursul pentru cel mai bun poster religios. Drept invitaţi speciali la eveniment au fost prezenţi prot. Vasile Ciobanu şi prot. Ioan Pârău.
Preotul masterand Iulian Raţă a discutat cu elevii de la gimnaziul din s. Lucășeuca, Orhei, venind către tinerii de aici cu un mesaj despre Postul Mare, Săptămâna Patimilor şi sărbătoarea Învierii Domnului. Părintele i-a îndemnat pe învăţăcei la o trăire creştină a acestor ultime zile rămase până la Înviere.
În cadrul Săptâmânii Tineretului Ortodox au mers cu un mesaj creştin către tineri şi alți masteranzi de la programul Consiliere educațională și spirituală: Victoria Captari, desfâşurând ore la Liceul Teoretic ,,Mihail Bârcă”, comuna Mileștii Mici, Ialoveni, Mariana Ajderi, la Gimnaziului 102 din Chișinău, preoteasa Rodica Vrâncean, la Gimnaziul 74 din comuna Tohatin, Chișinău.
Pe parcursul întregii săptămâni s-au desfăşurat un şir de activităţi şi întâlniri cu tinerii dornici de a-şi îmbunătăţi viaţa duhovnicească şi a fi de ajutor aproapelui. S-au organizat vizite la casele de copii, s-a oferit ajutor material pentru 50 de familii social-vulnerabile, cărora li s-au donat produse alimentare şi un modest ajutor financiar. De asemenea, s-au organizat pelerinaje pentru 100 de copii din centre de plasament din capitală la mai multe mănăstiri din republică. Săptâmâna s-a încheiat cu o rugăciune de mulțumire Domnului pentru desfășurarea cu bine a Săptămânii Tineretului Ortodox.