Biserica "Chipul Domnului Nefăcut de mînă", or. Chişinău - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Biserica „Chipul Domnului Nefăcut de mînă”, or. Chişinău

14:22, miercuri, 30 ianuarie, 2013 | Cuvinte-cheie: ,

Scurt istoric:

Biserica cu hramul „Chipul Domnului nefăcut de mînă” situată pe strada Boteaza 1, sect. Botanica a fost construită in anii 2000-2004, după proiectul arhitectului orăşenesc Alexandru Semco.

Teritoriul pe care se află această biserică a fost locul de trai al Egumenului Serafim Dabija(1915-1985), care a lăsat moştenire fiului său duhovnicesc arhimandritului Nicandru Munteanu toată gospodăria, cu gîndul şi cu dorinţa, ca pe acest loc să fie înălţat un locaş sfînt.

In anul 1999 arhimandritul Nicandru, din propria iniţiativă şi la dorinţa egumenului Serafim, adună actele necesare şi cu binecuvîntarea Mitropolitului Vladimir, pune piatra de temelie a noului locaş.

Tot în acelaşi an arhi¬mandritul Nicandru este repartizat ca stareţ la mănăstirea Hîrbovăţ Călăraşi, iar construcţia bisericii este încredinţată preotului Gheorghe Jeverdan, care in anul 2000 începe construcţia sfîntului locaş.

Totodată prin decretul Mitropolitului Vladimir este numit ca paroh.

In anul 2004, după finisarea lucrărilor de construcţie, de ziua hramului, la 29 august, Înalt PreaSfinţitul Vladimir, împreună cu un sobor de preoţi a oficiat sfinţirea bisericii şi a Sfîntului Pristol, după care parohul a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie bisericească Mitra.

La momentul de faţă în biserică se află şase părticele de moaşte ale sfinţilor Sf.Mc. Pantelimon, Cuv.Serafim, Cuv. Antipa, Sf.Mc.Gheorghe, Cuv. Cucşa, Cuv. Zosima, Savvatii şi Gherman.

Adresa juridică a bisericii: or. Chişinău, str. Boteaza 1, tel.:(+37322)52-35-71;

Contact Form Powered By : XYZScripts.com