Header image

Biserica din Hirişeni – strămutată la Chișinău

18:52, joi, 9 octombrie, 2014 | Cuvinte-cheie: , ,

Biserica din satul răzeșesc Hirișeni, din Codrii Orheiului, a fost ridicată la anul 1642 în vatra mănăstirii Hîrjauca, ca din 1821 să fie mutată în satul strămoșilor ctitorilor, Hirișeni (actualmente în părțile Teleneștiului). Din 1928 aceasta a căzut în disgrație, sătenii construindu-și o biserică de zid, mai mare, adaptată nevoilor vremii.

În 2009 s-a pus problema strămutării ei la Muzeul Satului din Chișinău (înființat în 1995), și redată cultului ortodox, ca locaș de slujire și slăvire a lui Dumnezeu. Autorul proiectului de strămutare și conservare a monumentului a fost arhitectul Eugen Bâzgu, care a reușit să salveze circa 75 % din materialitatea locașului sfînt.

În toamna lui 2011 biserica cu hramul Adormirii Maicii Domnului a fost resfințită, și astfel a început o nouă viață a acesteia, la periferia metropolei moldovene. Este cel mai vechi monument eclezistic păstrat pe teritoriul actual al RM, și cea mai înaltă biserică de lemn din Moldova de peste Prut. Are 27 de metri în punctul superior.

Această bijuterie arhitecturală a devenit un punct de atracție de maxim interes pe harta capitalei Chișinău. Cel puțin pentru cei ce simt și știu ce-nsemnează în economia lumii contemporane lucrurile tradiționale, vechi, bine făcute și supraviețuite veacurilor prin mila lui Dumnezeu.

Foto: © vladimir bulat, septembrie, 2014.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com