Biserica medievală „Adormirea Maicii Domnului”, Muzeul Satului, or. Chișinău
0:38, marți, 1 mai, 2012 | Cuvinte-cheie: biserica medievală, biserici din chisinau, cimitir, mitropolia, trecut
Un monument istoric şi arhitectural deosebit, care a rezistat secolelor, sub ploaie, vînt şi ninsoare. Biserica medievală de lemn “Adormirea Maicii Domnului” işi are rădăcinile într-un trecut îndepărtat.
După ample lucrări de renovare, în incinta Muzeului Satului din Chișinău a fost adusă din s. Hirișeni, r. Telenești biserica medievală cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” – cea mai înaltă biserică de lemn din țară.
Cu prilejul acestui eveniment, la data de 24 septembrie 2011, un sobor de preoți în frunte cu ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în timpul căreia sfântul locaș a fost resfințit.
Biserica a fost ctitorită în 1642 de răzeşii din Hirişeni la mănăstirea Hârjauca. În 1821, mănăstirea şi-a strămutat vatra, iar biserica a fost transferată pe teritoriul satului Hirişeni, astăzi raionul Teleneşti, unde a servit locuitorilor până în anul 1928. Atunci a fost construită o altă biserică, de piatră, cea de lemn servind ca paraclis de cimitir.
Acum doi ani, biserica «Adormirea Maicii Domnului» a fost transferată la Chişinău. Din păcate, după 12 ani în care a rămas fără acoperiş pe ploi şi ninsori, biserica, construită din lemn, se afla într-o stare avansată de degradare, rezistenţa acesteia fiind extrem de şubredă. Pentru a o restaura, a fost nevoie de o muncă meticuloasă, înfăptuită de o echipă de restauratori cu experienţă în domeniul dat, experienţă căpătată la transferarea şi restaurarea bisericii de lemn din satul Palanca, raionul Călăraşi. Lucrările s-au făcut în conformitate cu proiectul elaborat de arhitecţii Eugen Băzgu şi Sergiu Vornicov.
Arhitecţii au fost foarte atenţi la faptul ca aspectul bisericii să fie păstrat în conformitate cu cel iniţial. Astfel, pe partea exterioară se pot vedea cu ochiul liber vechile bârne, păstrând plăcuţele cu numerele fixate pentru a se păstra ordinea lor la demontare şi la montarea pe locul nou, iar acoperişul înalt ne duce imediat cu gândul la vechile biserici de lemn din Moldova medievală.
Preot paroh: Serghei Curnic, tel: 060069707; 068544730
Locaţie: Biserica este amplasată pe teritoriul Muzeului Satului, ce se află pe bulevardul Dacia, în perimetrul de lângă lacul aflat dincolo de «Porţile oraşului». (Ultima stație a troleibusului 22, Porțile orașului Chișinău)
Accesul spre biserică – pe lângă staţia de alimentare cu combustibil «Eurosim».