Biserica “Sf. Apostol şi Evanghelist Luca”, or. Chişinău - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Biserica “Sf. Apostol şi Evanghelist Luca”, or. Chişinău

21:19, duminică, 18 noiembrie, 2012 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Scurt istoric:

Este situată lîngă Spitalul Clinic Republican-filială a bisericii „Adormirea Maicii Domnului” în dorinţa de a conlucra cu Spitalul Clinic Republican, Mitropolia Moldovei a adresat un apel către Ministerul Sănătăţii în rezultatul căruia a fost eliberată о mică încăpere în incinta SCR.

Odată cu numirea in funcţie de Administrator al Capelei Sf. Luca a parohului bisericii „Adormirea Maicii Domnului” protoiereul Mihail Smerea a fost lansată ideea de a construi о biserică, care ar putea sluji şi pentru spitalele din jur: Cardiologic, Centrul Diagnostic şi Blocul Spitalului Oncologic.

Biserica, in intenţia de a-şi aduce aportul său la procesul de tratament al pacienţilor din toată Republica, mai ales in plan spiritual, a hotărăt să construiască această biserică cu hramul in cinstea Sfîntului Apostol şi Evanghelist Luca-ocrotitorul medicinii şi a oamenilor de creaţie, chit că el a fost colaboratorul şi medicul personal al Sfîntului Apostol Pavel, el fiind şi primul pictor de icoane.

Church of the Holy Apostle and Evangelist Luke_inside viewPiatra de temelie a fost sfinţită la 14 februarie 2002 de un sobor de preoţi in frunte cu parohul bisericii” Adormirea Maicii Domnului”, care apoi va participa prin aportul financiar personal.

Catapeteasma şi Pristolul au fost confecţionate de meşteri iscusiţi ghidaţi de Vasile Cozma din Piatra-Neamţ Romania, tot ei fiind artizanii lucrărilor şi la biserica” Adormirea Maicii Domnului”.

Sfinţirea interioară a bisericii impreună cu cea a Pristolului şi Catapetesmei a fost oficiată de un sobor de preoţi in frunte cu Mitropolitul Vladimir, unde pentru efortul depus de Parohul de onoare Protoiereul Mitrofor Mihail Smerea a fost decorat cu Ordinul „Stefan cel Mare şi Sfânt”.

Actualmente Capela Sf.Apostol Luca funcţionează în cadrul Parohiei Consolidate „Adormirea Maicii Domnului” sub conducerea nemijlocită a Parohului executiv preotului Alexei Smerea, care depune toată stăruinţa pentru a duce la bun sfîrşit lucrările de finisare ale sfîntului locaş.

Adresa juridică a bisericii: or. Chişinău, Spitalul Republican , tel.: (+37322)72-91-22;

Contact Form Powered By : XYZScripts.com