Header image

Biserica „Sf. Gheorghe” din Cojuşna la ceas aniversar

23:12, duminică, 11 octombrie, 2015 | Cuvinte-cheie: , ,

Sute de credincioşi din s. Cojuşna, r. Străşeni, au aşteptat ziua de 11 octombrie, când a fost rânduită slujba de resfinţire a sfântului locaş după ample lucrări de renovare.

Acum patru ani în această localitate a fost desemnat în calitate de paroh părintele Serghie Jmurcov, tânăr, energic şi bine şcolit, încât a renovat locaşul, dar şi reanimând viaţa duhovnicească.

Astăzi biserica „Sf. Gheorghe” din Cojuşna e o adevărată bijuterie. Aşa şi trebuie să arate casa Domnului. Cu atât mai mult că acest edificiu sacru a ajuns la un frumos popas aniversar – 200 de ani de când i-a fost pusă prima piatră la temelie şi 160 de ani de când a fost zidit.

Cu acest prilej, a fost invitat ÎPS Mitropolit Vladimir, care, înconjurat de numeroşi slujitori, a resfinţit biserica.

A urmat Sf. Liturghie, la care au participat numeroşi cojuşneni în frunte cu conducerea satului şi a raionului Străşeni.

După rugăciunea Tatăl Nostru, cu un cuvânt de învăţătură şi cu un mesaj legat de istoricul sf. locaş s-a adresat părintele Octavian Moşin de la biserica USM. Părintele a prezentat şi monografia „Cojuşna – vatră de credinţă străbună”, autori: pr. O. Moşin şi I. Cereş, editată cu susţinerea părintelui şi consilierilor bisericeşti din sat.

La finele slujbei a urmat înconjurul bisericii şi un Te Deum de mulţumire.

Mitropolitul Vladimir a rostit un cuvânt de învăţătură, dar şi de mulţumire către cei prezenţi.

Este de menţionat faptul că în timpul Liturghiei, părintele-paroh s-a învrednicit de trei decoraţii: avansat în treapta de protoiereu, apoi decorat cu paliţă şi cruce cu pietre scumpe. De distincţii bisericeşti s-au învrednicit şi alţi slujitori, precum şi ctitorii bisericii.

Diaconul Alexandru Guţuleac a fost hirotonit preot pe seama capelei USM.

După binecuvântarea arhierească şi împărţirea unor cărţi de rugăciuni copilaşilor prezenţi, a avut loc un concert duhovnicesc prezentat de către ansamblul etno-folcloric din sat şi unul similar din zona Sucevei, România.

Părintele Serghie a mulţumit celor care au contribuit ca sărbătoarea să fie una aleasă şi care se va întipări în inimile cojuşnenilor pentru ani buni în continuare.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com