Biserica "Sf. Mare Mucenic Gheorghe", or. Chişinău - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, or. Chişinău

17:07, joi, 8 noiembrie, 2012 | Cuvinte-cheie: , ,

Scurt istoric:

Din izvoarele istorice este cunoscut că construcţia Bisericii „Sfintul Gheorghe” a început în anul 1814, în centrul istoric al oraşului Chişinău, cu binecuvîntarea Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni.

Lucrările au demarat sub îndrumarea preotului Gheorghe, ajutat de conaţionalii săi bulgari. Unul din arhitecţii locaşului a fost Arhimandritul Ioanikie, invitat din Sanct-Petersburg. Povara principală cădea ре umerii protoiereului Costin Stavaraki.

Anume el a fost numit stareţ al bisericii, unde a slujit pînă în anul 1830. Construcţia a fost terminată către anul 1818 şi la 3 noiembrie a fost sfinţită de către Episcopul de Bender şi Akerman Dumitru, vicar al Chişinăului. Anul oficial de finisare a lucrărilor este 1819, cind a fost instalat Iconostasul.

In perioada interbelică serviciile divine se oficiau în limbile română şi rusă.

În vara anului 1940, in urma cutremurului devastator, biserica a avut de suferit esenţial. Au fost necesare eforturi susţinute pentru a restabili sfîntul locaş.

În anul 1959 biserica a fost închisă. În anul 1978 edificiul a fost declarat monument de arhitectură ocrotit de Stat, iar apoi a fost efectuată restaurarea.

Odată cu renaşterea naţională biserica a fosr întoarsă credincioşilor, iar în calitate de paroh a fost numit protoiereul Nicolai Florinski.

La 6 mai 1990 cu binecuvîntarea înalt Prea Sfinţiei Sale Vladimir, Episcop al Chişinăului şi al Întregii Moldove biserica a fost sfinţită de protoiereul Mina Palihovici, parohul Catedralei Mitropolitane „Sf. M.Mc.Teodor Tiron”.

Multe icoane au fost pictate de pictorul Evgheni Pomelnicov şi de Vladimir Babin.

Din 1991 îşi începe activitatea Şcoala duminicală pentru maturi, iar din 1994 şi pentru copii. In luna februarie 1994 in biserică este sfinţit al doilea Pristol.

In vara anului 1998 a fost celebrat jubileul de 180 ani de activitate a sfîntului locaş, care s-a desfăşurat sub conducerea înalt Prea Sfinţiei Sale Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, însoţit de Sfinţia Sa Iustinian, Episcop de Tiraspol şi Dubăsari şi de Sfinţia Sa Dorimedont, Episcop de Edineţ şi Briceni. Protoiereul Nicolai Florinski a fost decorat cu ordinul „Sf. Kneaz Vladimir” de gradul III.

Adresa juridică a bisericii: or. Chişinău, str. Sfîntul Gheorghe, 4, tel.: (+37322)54-35-92;


Contact Form Powered By : XYZScripts.com