Header image

Biserica „Sf. Mare Mucenic Haralambie”, or. Chişinău

17:09, joi, 8 noiembrie, 2012 | Cuvinte-cheie: , ,

Scurt istoric:

Biserica „Sfîntul Mare Mucenic Haralambie” a început să fie zidită la 30 mai anul 1812.

Construcţia sfîntului locaş a durat 24 de ani şi s-a terminat în anul 1836. Biserica a Fost ridicată cu ajutorul boierilor Haralambie şi Maria – adevăraţi creştini cu suflet mare.

Sunt date că ar fi existat о biserică din lemn, însă, informaţiile privitor la slujitorii ei, au dispărut în perioada comunistă. Locaşul se afla pe strada cu numele de „Sfîntul M.Mc.Haralambie” şi era vizitată permanent de 350 de familii de români şi ruşi. Pe teritoriul bisericii se afla deasemenea Casa parohială.

Printre primii preoţi, care au slujit în acest locaş a fost şi preotul Nicolae Danilevski, fiul preotului din satul Slobozia-Ganesa, judeţul Akerman. El a absolvit seminarul în 1835, iar din 10 septembrie 1845 este preot al biseri-cii „Sf.M.Mc.Haralambie”.

Succesorii preotului Danilevski au fost preotparoh Teodor Bivol, absolvent al seminarului in 1897. El a fost urmat de protoiereul Constantin Modval. Diaconul loan Petru absolvent al Şcolii de cîntăreţi in anul 1919, iar dascălul loan Macaleţ a absolvit Şcoala de cîntăreţi in anul 1928.

In perioada sovietică in clădirea bisericii a activat teatrul „Danco”.

Redeschiderea bisericii a avut loc in anul 1993, de către protoiereul Anatol Puşcaş, care a şi început reparaţia locaşului. Parohul Anatol Puşcaş a fost primul preot care a slujit după perioada comunistă.

Începînd cu 27 septembrie 2001 in locaşul sfînt îşi păstoreşte credincioşii protoiereul Mihail Gondiu, care a continuat lucrările de reparaţie şi reamenajare a bisericii.

Adresa juridică a bisericii: or. Chişinău, str. Vasile Alecsandi 50, telefon: (+37322)22-23-46;

Contact Form Powered By : XYZScripts.com