Biserica "Sf. Treime", comuna Grătieşti (mun. Chișinău) - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Biserica „Sf. Treime”, comuna Grătieşti (mun. Chișinău)

0:22, luni, 9 aprilie, 2012 | Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

Scurt istoric:

Istoria Sfintei Biserici din Grătieşti trece in noianul anilor de care ne aducem aminte cu multă dragoste de apariţia acestui sfînt locaş.

In anul 1903 şase creştini-Caraman Grigore, Osman Hincu, Mitrofan Florica, Ion Florica, Eftodie Roibu şi Pascal Ioan s-au sfătuit sa construiască о biserică.

Un an mai tirziu au invitat un arhitect care a ales locul unde se va construi sf.biserică. Locul aparţinea unei boierese-Bruşteneasa, de origine evreică. Pînă la construcţia bisericii, creştinii din sat frecventau biserica ,,Constantin şi Elena” din Chişinău.

In anul 1904 cu binecuvintarea Episcopului Vladimir, a pornit construcţia bisericii. Timp de patru ani biserica este construită la preţul de 60000 ruble. În anul 1908 este finisată construcţia. Tot în acest an are loc sfinţirea sf.locaş cu hramul „Sfinta Treime”.

Din icoanele bisericii 90% sunt de la deschiderea sf.locaş, iar 10% sunt donate de creştinii din sat şi din satul Hulboaca. Policandrul mare din centrul bisericii a fost donat de un ofiţer rus.

Din anul 1908 in biserică s-a slujit dumnezeeasca liturghie fără intrerupere, chiar şi in anii prigonirii creştinilor.

Ре timpul cînd biserica era persecutată demnitarii de nenumărate ori au vrut să închidă biserica. Dar datorită creştinilor din sat biserica a fost ocrotită cu sfinţenie, care pentru noi este cea mai scumpă comoară a sufletului.

Biserica n-a fost niciodată închisă şi noi, cei rămaşi, le aducem mulţumiri celor care au apărat credinţa şi sfîntul locaş cu dragoste şi sfinţenie. In anul 2004 paroh al bisericii „Sf. Treime” este numit protoiereul Victor Pleşca el slujind împreună cu confraţii săi protoiereul loan Ştirbu şi diaconul loan Novae.

Adresa juridică a bisericii: com. Grătieşti, str. A. Mateevici 5, tel.: 45-12-14.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com