Header image

Biserica „Sf. Cneaz Vladimir”, or. Chișinău

10:10, marți, 1 mai, 2012 | Cuvinte-cheie: ,

Monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

Intră în componenţa complexului de caritate (fostul azil pentru preoţii bătrâni) „Frăţia Alexandru Nevskii”.

Biserica a fost construită în 1900 după proiectul confirmat în 1899.

Este alcătuită dintr-o navă, construită pe un plan alungit, cu absida altarului la est, şi un-turn clopotniţă la capătul vestic, primul nivel al căreia serveşte de pridvor bisericii. Nava este acoperită cu o boltă cilindrică. Absida altarului este în plan segment de cerc, flancată de două pastoforii, mici şi joase. Alipită de absida altarului şi pastoforia sudică a fost o capelă. Interiorul navei este iluminat prin ferestre largi, amplasate în două registre, jos – alungite vertical, cu partea superioară în arc, sus – circulare, aflate la baza bolţii cilindrice. Faţada, aliniată liniei roşii a străzii are şapte axe de ferestre, dintre care locul ferestrei centrale este subliniat printr-o amploare mai mare – lăţime şi înălţime, dominată de un fronton triunghiular. Decoraţia plastică constă din ancadramente, cornişe, arhivolte, plită comună de pervaz, panouri decorative.

Contacte: str.Hînceşti, 14 tel.022-737-485

* * *

biserica-sf-vladimir_189975

Церковь Святого Владимира XIX век. Кишинёв. Владимирская церковь. Проэкт утверждён в 1899 году. В 1900 построена. Входила в комплекс бывшего дома престарелых священников.(Братство Александра Невского).

Contact Form Powered By : XYZScripts.com