Header image

Boboteaza sărbătorită la Mănăstirea Ciuflea

19:00, sâmbătă, 19 ianuarie, 2019 | Cuvinte-cheie: , ,

În evlavie  și bucurie au petrecut credincioșii veniți de Bobotează la Sfânta Mănăstire cu hramul Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, Ciuflea.

Boboteaza – această sărbătoare ne amintește de botezul Domnului Iisus Hristos în apele Iordanului. Momentul, numit și Epifania sau Teofania, reprezintă începerea activității Mântuitorului de propovăduire a Evangheliei. Duhul Sfânt s-a pogorât în chip de porumbel, iar glasul Tatălui a mărturisit dumnezeirea Fiului: “Acesta este Fiul Meu cel dorit întru Care am binevoit” (Matei III, 17)

În Catedrala Sfintei Mănăstiri s-a săvârșit, cu acest prilej, slujba Utreniei și Sfintei Liturghii de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae, Duhovnic-administrator al mănăstirii dimpreună cu soborul de preoți și diaconi. A urmat apoi, în curtea așezământului monahal, slujba de sfințire a apei (Agheasma Mare).

Părintele Nicolae a ținut un cuvânt de învățătură despre mijloacele de sfințire a credincioșilor, despre posibilitatea pe care o oferă Biserica de a ne îndumnezei fiecare prin participarea la sfintele slujbe, totodată, arătând că la Botezul Domnului are loc arătarea Preasfintei Treimi; glasul Tatălui se face auzit din ceruri, Fiul se descoperă tuturor ca Mesia cel mult aşteptat şi stă în râul Iordan, iar Sfântul Duh Se coboară în chip de porumbel.

În acelaşi timp, Părintele Arhimandrit a subliniat legătura spirituală dintre Epifania de la Iordan şi lucrarea sfinţitoare şi mântuitoare a Tainei Sfântului Botez, primită în pruncie de fiecare creştin.Astfel, prin botez refacem legătura cu Dumnezeu şi ne facem părtaşi morţii şi învierii Domnului nostru Iisus Hristos, prin întreita afundare în cristelniţă.

După Sfinţirea Apei, Părintele Nicolae a binecuvântat credincioşii, stropindu-i cu apă sfinţită, mergând prin mijlocul lor, până la intrarea îm mănăstire, unde i-a binecuvântat pe toţi cei prezenți la săvârșirea Tainei.

La final, preoții slujitori au împărțit apa sfințită credincioșilor care au venit în număr mare să primească și să ducă în casele lor darul Sfântului Duh.

***

În parcul Valea Trandafirilor din Capitală, a avut loc slujba de sfinţire a apelor şi scufundarea în apa de Bobotează

În după amiaza zilei de vineri, 19 ianuarie, la lacul din parcul Valea Trandafirilor din Capitală (cartierul Botanica), preoţii de la Mănăstirea Ciuflea, având în mijlocul lor pe Preacuviosul Arhim. Nicolae (Roşca), au oficiat slujba de sfinţire a apelor cu ocazia sărbătorii Botezului Domnului (Boboteaza).

De câţiva ani, la iniţiativa unui grup de sportivi creştini, în ziua Bobotezei lacul din parcul Valea Trandafirilor devine pentru o zi, Iordanul Chişinăului.

Spălatul sau scufundarea în apa de Botează a devenit o tradiţie pentru mulţi credincioşi, dar şi unul din momentele de referinţă care marchează sărbătoarea Botezului Domnului, ce au transformat acest lac din Capitală într-un loc de pelerinaj al credincioşilor.

„În Iordan botezandu-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat; ca glasul Parintelui a marturisit Ţie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te, si Duhul în chip de porumbel a adeverit întărirea Cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, slavă Ţie”.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com