Header image

Bombardamente în timpul liturghiei – mărturiile unui preot din regiunea Lugansk, Ucraina

22:08, miercuri, 8 octombrie, 2014 | Cuvinte-cheie: , ,

Sângele și focurile  de arme au inundat localitățile altă dată pașnice din regiunile Lugansk și Donețk.  Cartierile de locuit, școlile, spitalele și bisericile au avut de suferit în urma atacurilor trupelor ucrainene. În fiecare casă a intrat frica, străzile au devenit un câmp de luptă, iar pe fețele trecătorilor e înscrisă panica și disperarea.

Viața parohiala din orașul Lugansk a dobândit, de asemenea, o nuanță a străii de război. Mergerea la biserică și slujirea au devenit un martiriu de zi cu zi a credincioșilor și preoțimii, liturghia slujindu-se cu riscul pentru propria viață. Pentru unii, acest lucru nu a fost realizabil, totuși câteva parohii au reușit să mențină o viață deplină, în ciuda tuturor încercărilor din aceste momente grele.

Despre una din aceste parohii din or. Lugansk relatează preotul Alexei Slyusarenko:

„Biserica noastră a devenit epicentrul acțiunilor militare din luna aprilie.

Dar îndeosebi de cumplit a fost bombardamentul din 20 iulie.  Se slujea liturghia de duminică, biserica era plină de oameni.  În timpul canonului euharistic, la cuvintele Luați, mâncați, acesta este trupul meu ” în biserică a explodat un obuz. Au căzut icoanele de pe pereți, corul s-a oprit, oameni căzuți la podea Apoi au urmat alte doua explozii. Din fericire, biserica nu a suferit, dar în urma incendiului produs a fost distrusă cladirea școlii duminicale, trapeza, gardul A doua zi, la 21 iulie, de sărbătoarea Icoanei Maicii Domnului din Kazan, atacul s-a repetat.

Acum biserica câte puțin revine la viața obișnuită. A fost reconectată la electricitate, reven enoriașii. Ne ajută și alte parohii.”

traducere pentru ortodox.md

sursa http://rusvesna.su

 
Contact Form Powered By : XYZScripts.com