Botoșani: Casa copilăriei lui Enescu, monument istoric, va fi reabilitată
10:43, vineri, 6 decembrie, 2024 | Cuvinte-cheie: botosani, george enescu
Inclusă pe lista monumentelor istorice, casa din Dorohoi a tatălui lui George Enescu, unde se află „Muzeul Național George Enescu”, va fi reabilitată printr-un proiect finanțat de Institutul Național al Patrimoniului.
În prezent, imobilul se află într-o stare avansată de degradare, structura sa de rezistență fiind grav afectată. Intervențiile de restaurare sunt imperios necesare, corpurile clădirii prezentând deteriorări considerabile, se arată într-un comunicat de presă.
Muzeul se află în localitatea Dorohoi, în casa lui Costache Enescu, tatăl compozitorului George Enescu. Violonistul a locuit în acest loc timp de nouă ani, clădirea fiind edificată în a doua jumătate a secolului al 19-lea.
„Monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul local şi regional, casa a fost construită în 1860, fiind achiziţionată de către Costache Enescu, tatăl muzicianului George Enescu, în 1910, anul în care familia Enescu s-a mutat din satul Liveni în oraşul Dorohoi. Aici, lui George Enescu i s-au amenajat două încăperi, în care marele muzician va locui şi va crea în perioadele şederilor sale la Dorohoi. Având în vedere semnificaţia majoră a monumentului pentru biografia artistului, clădirea principală va traversa ample reparaţii între 1954-1957, la finalul cărora va fi inclusă în circuitul turistic naţional”, precizează oficialii Muzeului Judeţean.
Inaugurat în anul 1957 și reorganizat recent, muzeul expune obiecte și documente de mare valoare, aflate în strânsă legătură cu viața și activitatea marelui muzician.
Construită în stil moldovenesc, casa părintească a fost păstrată de Enescu în timpul vieții. Acesta se reîntorcea aici ori de câte ori dorea să se odihnească și să compună.
În camera sa de lucru a scris Cvartetul de coarde op.30, Simfonia a III-a, afirmând: O lună de zile pe an trebuie să vin să calc pe pământul țării mele.
Foto credit: Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu
Sursa: https://basilica.ro/