Bucurie duhovnicească în parohia din satul Pîrîta, raionul Dubăsari
22:58, miercuri, 19 septembrie, 2018 | Cuvinte-cheie: hram, minunea arhanghelului mihail, pirita, protopopiatul dubasari
Miercuri, 19 septembrie, când se comemorează minunea săvârșită de Sf. Arhanghel Mihail în orașul Colose, biserica din satul Pîrîta, raionul Dubăsari și-a sărbătorit hramul.
Cu acest prilej, în dimineața zilei, zeci de credincioși s-au adunat la biserică, pentru a participa la Sfânta Liturghie praznicală, oficiată de un sobor preoțesc.
În cuvântul predicatorial, părintele paroh Rodion Tambur, a menționat importanța acestei sărbători și legătura deosebită pe care o au localnicii cu Sf. Mihail. Minunea săvârșită de către Marele Arhistratig prin oprirea acelui râu care ar fi putut distruge biserica din Colose în sec. IV, a fost simțită și trăită de localnici încă din în sec. XVIII, când se decide construirea unei biserici de lemn cu hramul în cinstea Minunii Arhanghelului Mihail, în acest sat care este înconjurat de apă din toate părțile.
Prin sec. XIX, localnicii decid să înlocuiască biserica din lenm cu una din piatră, iar în anul 1910, la ordinul Împăratului Rus Nicolae al II-lea și prin purtarea de grijă a acestuia, biserica din sat suferă unele schimbări arhitecturale împreună cu cele din satele învecinate: Pohrebea, Doroțcaia, Corșnița, prin lărgirea și extindera acestora.
Prin anul 1937, la comanda partidului comunist, Biserica din satul Pîrîta este explodată, iar din piatra care a ramas de pe urma ei, pe același loc, este construită o școală de 10 clase. Acestă edificare nu a ținut mult și o dată cu venirea în 1941 a trupelor germane în Basarabia, este demolată, iar din piatra acesteia se construiește un drum prin pădurea mlăștinoasă pentru artileria militară. Acest drum există și astăzi, fiind posibilă observarea rămășițelor bisericii.
Odată cu pierderea acestei legături duhovnicești cu Sf. Mihail, prin anii 1960 se înregistrează inundați devastatoare, care au fost oprite doar pentru puțin timp de niște dambe, care însă nu au putut rezista.
Cu binecuvântarea ÎPS părinte și mitropolit Vladimir, în anul 2006, părintele Rodion Tambur este numit paroh în acest sat. Prin purtarea de grijă a acestuia, în anul 2007 este pusă prima piatră de temelie pentru noua biserică cu același hram.
După încheierea Sfintei Liturghii, a fost oficiat un Te Deum de mulțumire lui Dumnezeu și Sfântului Arhanghel Mihail care ocrotește acest locaș, dar și întreg satul.
Apoi a urmat o agapă creștinească, acompaniată prin muzică, de corul bisericii, dar și de alte cluburi artistice atât din localitate cât și din cele învecinate.
a consemnat Mihail Iutiș, pentru ortodox.md