Cad crucile de pe străvechea biserică, de pe altarul credinţei strămoşeşti! - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Cad crucile de pe străvechea biserică, de pe altarul credinţei strămoşeşti!

15:37, vineri, 14 martie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , , , ,

Strigător la cer! Chișinăul nu mai încape de castele zidite peste noapte, iar la 150 km de capitală în s. Măcăreuca, r. Drochia, cad crucile de pe străvechea biserică de lemn! Turnul bisericuţei s-a înclinat în ultimii ani tot mai mult şi nu a căzut până acum, probabil doar din Mila lui Dumnezeu.

Această podoabă a meşterilor populari din Basarabia de altă dată, atestată documentar la 1793, care pe parcursul a peste 200 de ani a trecut la propriu prin foc și sabie, pecum și cutremure distrugătoare, a renăscut mereu din cenușă precum pasărea Phoenix, de fiecare dată fiind reparată și îngrijită  de gospodarii locului.

Nu şi în ultimii 23 de ani de nepăsare şi de goană după vânt, când acest locaş binecuvântat a ajuns într-o stare dezastruoasă, care probabil reflectă pustiirea şi nimicnicia sufletească din sufletele multora dintre noi.

În ultimii ani preotul şi puţinii creştini rămaşi în Măcăreuca (o mare parte sunt plecaţi din ţară) nu odată au trimis scrisori către instituţiile statului, dar de fiecare dată s-au ales doar cu promisiuni, iar în anii electorali chiar asigurări de genu: „votaţi-ne, câştigăm alegerile, venim la putere şi vă ajutăm!”

În bisericuţa din Măcăreuca de mai bine de 10 ani nu se ţin slujbe, căci această bijuterie riscă să se dărâme. Astfel, este nevoie de o reparaţie capitală. În caz contrar, în câţiva ani riscăm să ne trezim pe locul bisericii cu un morman de ruine, cum s-a şi întâmplat de altfel cu multe alte  bisericuţe de lemn din ţara noastră.

Cad crucile de pe străvechea biserică din Măcăreuca, iar guvernanţilor de la Chişinău nici măcar nu le pasă… Fraţi creştini, să-i ajutăm noi, talpa ţării, din puţinul nostru pe creştinii rămaşi în acest sătuc să-şi restaureze altarul credinţei strămoşeşti!

* * *

P.S. Pentru cei care doresc să dea o mână de ajutor îi rugăm să contacteze preotul-paroh al comunităţii Pr. Gheorghe Cojocaru, la nr. de telefon: (+373) 252-62-487; 69416163

 

Un reportaj acelaşi subiect:

Contact Form Powered By : XYZScripts.com